Uskoplje

38. Zlatna harfa u Uskoplju

Ovogodišnja smotra dječjih zborova župa Srednje Bosne pod nazivom Zlatna harfa 2024. održana je u subotu, 8. lipnja 2024. godine u Župi Uznesenja BDM u Uskoplju. Bila je to 38. Zlatna harfa, a ove godine u spomen 800. obljetnice Božića u Grecciu i stigma sv. Franje Asiškoga. Tema smotre bila je Mira Tvog da budem glas. Sudjelovalo je sedam zborova s oko 250 djece. Svečanom procesijom oko crkve započelo je slavlje Euharistije koju je predvodio župnik fra Josip Mihael Matijanić. U svojoj jednostavnoj i nadahnutoj propovijedi fra Josip je podsjetio na važnost pjevanja i skladnog pjevanja. “Tko pjeva, dvostruko moli, tko dobro pjeva trostruko moli.” Pokazalo se zaista da su dječji zborovi bili dobro pripremljeni, jer je uskopaljska crkva odjekivala dječjim glasovima i skladnim pjevanjem. Dirigentsku ulogu preuzeo je fra Stjepan Antolović, župni vikar u Busovači i odlično je povezivao i usklađivao dječje glasove koji su ispunili lijepo uređen prostor uskopaljske crkve. Sviranje su upotpunili Luka, Ivano i Milenko, svi iz Busovače. Oltarni prostor je uresila s.Renata Plazibat, katehistica u Uskoplju, a sestra članica zajednica sestara Kćeri milosrđa. Sve je odisalo ljepotom i jednostavnošću. Na kraju mise, prije misnog blagoslova zborovi su izvukli iz košarice redni broj nastupa. Nakon mise je napravljena “milenijska fotografija” za što se potrudio fra Zvonimir Batista s framašima.

Slijedio je kratki odmor i priprema za službeni nastup. U ovom službenom dijelu nastupili su rednim brojem slijedeći zborovi: Dječji zbor Župe Uznesenja BDM Uskoplje i voditeljica s.Renata Plazibat s pjesmama Svim na zemlji i Kada zvijezda divna; Dječji zbor Župe sv.Ivana Krstititelja Podmilačje i voditeljica s. Dragica Ljubos, ŠSF s pjesmama O, Betleme i Svi krajevi svijeta; Dječji zbor župe sv. Mihovila i Male škole Vareš sa s. Ružicom Marijić, ŠSF otpjevali su pjesme Adeste fideles i Oj, Djetešce ti moje drago; Dječji zbor Župe Presvetog Trojstva Novi Travnik i voditeljica s. Mirela Iličić, FDC izveli su pjesme Tiho pada i Pada zimska noć; Dječji zbor Župe sv.Mihovila Ovčarevo i voditeljica gđa Dragana Babić otpjevali su pjesme Zdravo budi Mladi Kralju i Glasnik velikoga Kralja; Dječji zbor Župe sv.Ante Padovanskog i voditeljica s. Auksilija Milić izveli su pjesme Klanjam Ti se, Kraljiću i Kolike li radosti, Isuse; Dječji zbor Župe sv.Ante Padovanskog Busovača i voditelji fra Stjepan Antolović, OFM i s.Anđelka Jukić, ŠSF otpjevali su pjesme Veseli se Majko Božja i Blagoslovljen budi.

Svi voditelji su se potrudili, unatoč poteškoćama na koje su nailazili tijekom proba, da uvježbaju i u djeci probude radost slavljenja Boga s pjesmom. Izvedene pjesme su božićnog duha I uklapaju se u proslavu Obljetnice koju obilježavamo.
I djeca i mi odrasli osjećali smo duh vremena sv. Franje Asiškoga zahvaljujući uvelike domaćinima. Sigurni smo da su i nevidljivi i samozatajni bili itekako prepoznatljivi u organizaciji koja je cijeloga boravka u Uskoplju bila na nivou. Igra, pjesma, dječja radost, ples, grickalice, voda i sokovi a na kraju ćevapi izmjenjivali su se, a u djeci izmamila radost i slobodu pokreta.

Hvala Bogu što nam je darovao lijep i sunčan dan. Hvala našim domaćinima na izuzetno dobroj organizaciji.

I kada pomislimo u nekim trenutcima da odustanemo, ovi nas primjeri vraćaju u stvarnost gdje pronalazimo smisao za ići dalje. Kako nas riječi pjesme koju su izveli sudionici hrabre: Ti jednak si ljudima postao, Ti radost si naša, Ti sreća si naša,Ti budućnost si naša , Isuse, jer Ti svjetlost si donio nama.
Neka ta Svjetlost obasjava put svim sudionicima 38. Zlatne harfe 2024. Godine.

S. Vlatka Dujmović
Foto: Župa Uskoplje

Odgovori