IstaknutoSvijet

7.000 ljudi završilo u zatvoru zbog “neprihvatljivog” pisanja na internetu

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske objavilo je detaljan izvještaj o svojim aktivnostima u prošloj godini. Između ostalog, navedeno je i da je istraživano 42.406 profila na društvenim mrežama te da su “pravne radnje poduzete protiv 18.376 osoba”.

Pojašnjeno je da se radi o profilima i osobama koje su podržavale terorističke organizacije, njihove akcije, poticali na terorizam, širili mržnju prema državnim službenicima Turske.., prenosi Dnevni avaz.

Süleyman Soylu, ministar unutarnjih poslova Turske, tijekom predstavljanja izvještaja naveo je i da su formirane “udarne grupe” za istraživanje interneta koje su non-stop radile.

Tijekom 2018. godine istraživali smo 110.000 profila na društvenim mrežama. Korisnici njih 45.000 su identificirani, a 7.000 ih je uhićeno i predano sudu, istaknuo je on.

Istovremeno s njegovom objavom oglasili su se i niža tijela unutarnjih poslova.

U Istanbulu su uhićene 2.793 osobe. Od tog broja 750 ih je optuženo za širenje propagande terorističkih organizacija, 236 zbog “vrijeđanja pamćenja Ataturka ili uvreda na račun turskih državnika”, a 507 njih zbog podrške Fetullahu Gullen.

Odgovori