Uskoplje

Ante Radoš prvi povratnik u selo Voljice, samo još čeka priključak struje

Ante Radoš je prije tri godine na temeljima porušene obiteljske kuće izgradio novu kuću, u koju još uvijek ne može useliti zbog tehničkih problema. Naime, do rata je živio u selu Voljice, zajedno sa svojim komšijama Bošnjacima i Hrvatima. Nakon rata, u ovom selu su ostali živjeti samo Bošnjaci, u tridesetak hrvatskih kuća se niko nije vratio, a on je sa obitelji ostao da živi u mjestu Trnovača. Ante Radoš je prvi od njih koji je odlučio da se vrati na svoju djedovinu. Nakon što je napravio kuću, popravio je i vodovodne cijevi koje su bile oštečene i osigurao pitku vodu do kuće, poslao je zahtjev za ponovni priključak električne energije, ali još uvijek nije dobio odgovor.

Prije više od godinu dana sam podnio zahtjev za priključak struje u Elektroprivredu BiH, ali nikad me niko nije kontaktirao po tom pitanju, niti su došli ovdje. Moja kuća je udaljena oko 400 metara od posljednje kuće u selu, prije rata je ovdje bila i trafostanica i sve okolne kuće su imale struju- pojašnjava Radoš.

U razgovoru, Ante kaže da se odmori kada dođe na svoje, svaki dan dođe u kuću, posjedi do mraka, svrate mu i komšije Bošnjaci s kojima se dobro slaže. Radove po kući privodi kraju, ali mu je ipak najpotrebnija struja. Iako se na početku malo bojao, sada je siguran u svoj povratak, jer mu niko ne uništava imovinu. Po ponašanju mještana vidi da je je dobrodošao, i ni po čemu ne može primjetiti da im smeta.

Svaki dan sam ovdje, komšije svrate, malo razgovaramo, niko me ne dira. Kako ostavim, tako i zatečem, i jedva čekam da stvorim uvjete da mogu ovdje i da prenoćim. Otkako radim na kući, sadim i pšenicu na svojoj zemlji, nadam se da ću kad budem ovdje duže boravio, zasaditi i povrće- završava Radoš.

Ante se nada da će njegov povratak potaknuti i ostale Hrvate da se vrate na svoje prijeratno ognjište, da obnove svoju imovinu, i da je ne zapuštaju.

N.Čaušević

Odgovori