IstaknutoSvijet

Austrija: Opasnost od lavina na najvećem stupnju

Kako javljaju austrijski portali, opasnost od lavina povećala se u noći s utorka na srijedu u dijelovima zemlje s četvrtog na najveći peti stupanj.

Kako javlja portal Die Presse, u dijelovima Štajerske je opasnost od lavina povećana na najveći, peti stupanj pri kojemu je opasnost od lavina jako velika.

Dodaju kako je u ostalim dijelovima zemlje opasnost od lavina manja. Kako javlja Die Presse, očekuje se kako će padati jaki snijeg sve do petka ujutro što će značajno otežati situaciju s lavinama.

Snijeg padao tijekom noći, padat će i danas

Tako je u na sjevernom dijelu Niskih Tura opasnost od lavina na četvrtom stupnju, što znači da je opasnost velika, dok je na južnom dijelu Niskih Tura opasnost od lavina na trećem stupnju, odnosno postoji značajna opasnost od lavina. Dodaju i kako je na istočnom dijelu Gornje Štajerske na snazi upozorenje trećeg stupnja.

Za danas se i dalje širom Austrije očekuju snježne padaline, a usto je prognoziran i vjetar. Ta kombinacija može dovesti do snježnih nanosa i pokretanja lavina.

Stoga, dodaju, situacija s lavinama ostaje opasna i neizvjesna.

Sedam osoba poginulo u Austriji

Kako javlja Die Presse, očekuje se kako će padati jaki snijeg sve do petka ujutro što će značajno otežati situaciju s lavinama.

Dodaju kako je nekoliko ljudi poginulo u snijegu u Austriji prethodnih dana. Snowboarder iz Švicarske poginuo je u Vorarlbergu u nedjelju u odmorištu za skijaše Schafberg in Gargellen.

Istog dana su u Vorarlbergu dvije osobe poginule u lavini. U Salzburgu je pak 35-godišnji Slovenac poginuo u nedjelju na padini u Ponaguu. 28-godišnjak i 23-godišnjakinja su nestali u subotu. Bili su penjači čija tijela su pronađena u ponedjeljak. Zatrpala ih je lavina.

Nesreća na skijanju u Štajerskoj, poginuo muškarac

Der Standard javlja i o jednoj nesreći na skijanju u kojoj je u četvrtak popodne preminuo 62-godišnji muškarac. Do nesreće je došlo u Štajerskoj, a kako javljaju, radi se o učitelju koji je s učenicima krenuo na skijanje.

Bili su na tzv. obiteljskoj stazi kada je učitelju odjednom pala jedna skija ispred zadnje strme padine na tom dijelu staze. Učitelj se srušio preko ruba padine u strmo šumsko područje u kojemu je napadalo preko metar snijega.

Kako su izvijestili iz policije, učenici mu nisu mogli odmah pomoći zbog velike količine snijega. Spasioci koji su na koncu došli do njega su mogli samo proglasiti smrt.

Stanje u Tirolu

Dodaju i kako je stanje u Tirolu još uvijek pod kontrolom iako je tijekom noći padao snijeg. U gradiću Hopfgarten im Brixental je tijekom noći došlo do lavine u jednoj sporednoj ulici, javlja Der Standard i dodaje kako nitko nije ozlijeđen, ali i kako je ta cesta zatvorena do daljnjeg iz sigurnosnih razloga.

Osim lavina, snijeg stvara probleme i u prometu. Tako se na autocesti A12 u Austriji zbog velike količine snijega srušilo stablo što je dovelo do poteškoća u prometu. Cesta je bila zatvorena gotovo sat vremena što je dovelo do problema u prometu. U Zillertalu i distriktu Reutter neke zgrade su i dalje odsječene jer su ceste neprohodne.

Die Presse dodaje kako se s povećanjem nadmorske visine povećava opasnost od lavina te kako se očekuju brojne lavine u nadolazećim danima koje će biti srednje ili veće. Ipak, očekuju i jako velike lavine zbog kojih stručnjaci upozoravaju skijaše da se drže zacrtanih ruta.

Die Presse dodaje i kako je oko 1.000 kućanstava u Tirolu od jutros bez struje, a očekuju i kako bi se tijekom dana taj broj mogao povećati.

Stanje u Salzburškoj regiji

Die Presse dodaje kako je u salzburškoj regiji jutros na snazi bilo upozorenje od lavina četvrtog stupnja. Očekuju pak kako će se tijekom dana povećati na peti stupanj. Ovo je procjena službe za lavine u regiji Salzburg.

Dodaju kako na tom području do kraja dana može pasti između 60 i 80 centimetara novog snijega, ponajprije na sjevernom dijelu Alpa te Visokim Turama. U ostalim dijelovima očekuju barem 40 centimetara novog snijega.

Stanje u Vorarlbergu

Na samom zapadu zemlje, u saveznoj državi Vorarlberg, opasnost od lavina je na četvrtom stupnju.  Tijekom noći je u tom području iznad 1100 metara nadmorske visine palo između 20 i 60 centimetara novog snijega, ovisno o području.

“Novi snijeg i količina snijega koja je već pala povećava vjerojatnost za pokretanje lavina čak i ako padne još samo jako malo snijega”, poručio je za Der Standard stručnjak u ovom području, Andreas Pecl.

On je savjetovao svima da se drže sigurnih područja i ne upuštaju se u nikakve aktivnosti na mjestima na kojima je proglašena opasnost od lavina. Do četvrtka se u ovom području očekuje još 50 centimetara snijega.

Donja Austrija

U saveznoj državi Donja Austrija je oko 270 kućanstava bez struje. Uglavnom su pogođeni distrikti Melk, Scheibbs i Lilienfeld. Od jutros su tehničari izašli na gotovo 150 intervencija, a snijeg im otežava posao.

Glasnogovornik tvrtke EVN koja opskrbljuje strujom Austriju, Stefan Zach, rekao je kako su terenski radnici za rad na terenu opremljeni posebnim snježnim cipelama i pilama te kako se radi o poslu za jake momke.

Dodao je i kako je do nestanaka struje došlo jer je vjetar rušio drveće na vodove, ali i zbog nanosa snijega.

“Snijeg je trenutno jako mokar i obara drveće na žice”, zaključio je.

Podsjetimo, samo je do jučer u nekim dijelovima Austrije palo toliko snijega koliko u prosjeku padne u cijelom siječnju, pa ne čudi što su nadležne službe na rubu snaga.

Sve austrijske službe spašavanja su danima u borbi s ogromnim količinama snijega. U posljednjih nekoliko dana nestajali su brojni turisti i lokalni ljudi, dijelovi zemlje su bez struje, odsječeni od svijeta, a dijelovi prometnica su u blokadi.

Odgovori