BiH nema pojma koliko je njezinih građana cijepljeno u Srbiji

Prema podacima entitetskih Zavoda za javno zdravstvo, u Bosni i Hercegovini je cijepljeno više od 280 tisuća građana prvom dozom, te oko 140 tisuća drugom dozom. No, Bosna i Hercegovina nema kompletne podatke o broju cijepljenih građana s obzirom na to da ne postoje podaci o našim državljanima koji su cijepljeni u Srbiji, objavila je BHRT.

Od početka lipnja, od kada je u susjednoj Srbiji omogućeno slobodno cijepljenje državljana BiH u Srbiji, odlazak u najbliže gradove susjedne zemlje najizraženiji je vikendima. Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, samo tijekom proteklog vikenda u toj zemlji je cijepljeno oko 14 tisuća stranih državljana.

Mirsad Đerlek, državni tajnik Ministarstva zdravlja Srbije, kaže kako su u najvećem broju među cijepljenima državljani Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine iz oba entiteta.

”Bilo je i Crnogoraca i sporadično Albanaca”, rekao je.

Srbija ovih dana dostiže brojeve od 50 posto cijepljenog stanovništva.

”Osim što nismo ni blizu tom postotku, nemamo ni kompletne podatke o izvršenom cijepljenju građana”, navodi BHRT.

Ministarstvo civilnih poslova BiH vodi evidenciju o imunizaciji u BiH. Iz tog ministarstva novinari nisu dobili tražene podatke, kao ni odgovor evidentiraju li se i kako cijepljeni građani u Srbiji.

Prema podacima entitetskih službi, u Federaciji BiH je prvom dozom do sada cijepljeno 138 tisuća, a drugom dozom 63 tisuće osoba. U Republici Srpskoj cilj je da do kraja lipnja bude cijepljeno 200 tisuća građana.

Odgovori