IstaknutoVijesti

BiH od zaplijenjene robe zaradila pola milijuna KM

Od prodaje zaplijenjene robe na carinama u BiH u 2018. godini ostvaren je ukupan iznos sredstava od 479.439,63 KM, a na spomenutim prodajama kupci su mogli kupiti raznu tehničku robu, robu široke potrošnje, pa čak i kopče, ukosnice, papuče i čarape, potvrđeno je Nezavisnim u Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

U postupcima prodaje robe u 2018. godini predmet prodaje bila je roba široke potrošnje, razna tehnička roba, odjevni predmeti, obuća, a najveća postignuta cijena prodajom jest iznos od 150.000 KM, koju je izvršio RC Tuzla, kazao je Nezavisnim Ratko Kovačević, načelnik Službe za odnose s javnošću UNO BiH.

Dodao je da je u tijeku prošle godine održano 27 javnih aukcija i 15 izravnih prodaja. Prema njegovim riječima, najniže cijene su sitne robe, poput kopča, ukosnica, gumica za kosu…

Tu spada i tekstilna roba poput muških, ženskih i dječjih majica (od pet do 50 KM), obuća – tenisice, sandale i papuče (od tri do 70 KM), muške, ženske i dječje čarape po cijeni od pola do tri KM, ističe Kovačević.

Naveo je da novac ostvaren prodajom robe predstavlja prihod jedinstvenog računa s kojeg se sredstva raspoređuju na način kako je propisano Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

To konkretno znači da se novac dobiven prodajom oduzete robe raspoređuje korisnicima (institucije BiH, entiteti i Distrikt Brčko), kao i svi ostali prihodi od neizravnih poreza, objasnio je Kovačević.

Naglasio je da pravo sudjelovanja na javnim aukcijama i izravnoj prodaji imaju pravne i punoljetne fizičke osobe, kao i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost registriranu kod nadležnog tijela, koje ispunjavaju uvjete iz odluke o prodaji carinske robe.

Osoba zaposlena u bilo kojoj organizacionoj jedinici Uprave za neizravno oporezivanje, kao i njezini srodnici do trećeg stupnja linijskog ili tazbinskog krvnog srodstva ne mogu biti sudionici na prodajama, rekao je Kovačević.

Odgovori