IstaknutoVijesti

Bio je direktor banke u BiH, a sada radi na željeznici u Njemačkoj

Igor Trojak, magistar društvenih znanosti iz područja ekonomije, zamijenio je direktorsku poziciju u filijali jedne banke u Tuzli poslom na željeznici u Njemačkoj.

Sinu poznatoga tuzlanskog fotoreportera Tomislava odluka o odlasku iz rodnog grada i države, priznaje, nije bila lagana, piše Dnevni avaz.

Trenutno radim na željeznici, ali sam i u postupku priznavanja fakultetske diplome pa ću aplicirati za posao u financijskom sektoru. Uvijek sam želio raditi u inozemstvu jer je tržište rada izazovnije i bolje funkcionira od našeg. Kod nas su, nažalost, važniji podobnost, korupcija, nepotizam, kaže Trojak.

Ističe kako su i u Njemačkoj za pristojan život potrebne dvije plaće u jednom domaćinstvu.

Jedna da se pokriju životni troškovi, zakup stana, hrana, komunalije, auto, a druga za štednju. Ovdje je velika potražnja za kvalificiranim i visokokvalificiranim radnicima. Dobro se plaćaju sobarice u hotelima, oko 1.200 mjesečno, blagajnice zarade stotinu eura više, skladištar oko 1.500, kaže Trojak.

Navodi i da zidari, moleri i ostali građevinski radnici mogu zaraditi veće iznose.

Namješten trosoban stan sa svim troškovima plaćam skoro 950 eura, troškovi životnih namirnica su nešto skuplji nego kod nas, rekao je Trojak za Avaz.

Odgovori