IstaknutoVijesti

Bugojanski lovci u akciji prehranjivanja divljači

Prehranjivanje divljači u zimskom periodu jedna je od najvažnijih aktivnosti, kojoj u Lovačkom društvu “Koprivnica“ Bugojno posvećuju posebnu pažnju.

-Divljač je zimi naročito ugrožena, jer teže dolazi do hrane. Zato smo, i prije posljednjih padavina, na mjestima gdje smo odredili hranilišta za kanivere, i prehranjivanje divlje svinje, vuka, medvjeda i ostalih dlakavih predatora, iznijeli određenu količinu kako zrnaste hrane, tako hrane mesnog porijekla – kazao je magistar šumarskih nauka iz oblasti lovstva i predsjednik toga lovačkog društva Mustafa Bašić.

Dodaje da se, uslijed visokih sniježnih nanosa, divljač spustila na niže nadmorske visine, zbog čega će se ubuduće povećati kontrola kompletnog lovišta.

-Intenzivirat ćemo kontrole na lokacijama za koje utvrdimo da je to neophodno, kako ne bi došlo do upadanja pojedinih grupa i pojedinaca, odnosno nezakonitog lova – naglasio je.

Ističe da će, zbog ogromnih količina snijega u šumskim područjima i lovnim revirima, lov na divlju svinju biti okončan nešto ranije, na način kako je to i regulirano zakonskim propisima.

Zaključuje da je u potpunosti izvršen prošlogodišnji plan gospodarenja lovištem, te da bugojanski lovci mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima u svim segmentima djelovanja.

Odgovori