IstaknutoZanimljivo i poučno

Četiri situacije u kojima ne biste nikako smjeli piti kavu

Veliki broj istraživanja povezuje kavu sa smanjenjem rizika od demencije, ubrzavanjem metabolizma i smanjenim rizikom od oboljenja od raka, ali treba, kao i u svemu, imati mjeru.

Kava nam, pored svega navedenog, daje i energiju ujutro kako bismo izdržali dan, a njeno ponovno ispijanje u tijeku dana samo obnavlja tu energiju. Postoje, međutim, i neki manje dobri efekti kave na naš organizam i situacije kada ju je potrebno izbjegavati, prenosi Avaz.ba.

Ukoliko u tim slučajevima ne budete izbjegavali ili makar smanjili kavu, riskirate da vam bude muka i da, unatoč kofeinu, budete premoreni.

Kavu biste trebali izbjegavati u sljedećim situacijama kako biste izbjegli veću štetu nego korist od njenog ispijanja.

Ako je kava prevruća

Pričekajte da se kava, nakon što je sipate u šalicu, malo ohladi. Prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, konzumiranje napitaka koji su topliji od 65 stupnjeva povećavate rizik od raka jednjaka.

Dodavanjem mlijeka u kavu snizit ćete temperaturu za par stupnjeva, ali vam je najpametnije da pričekate.

Ako patite od anksioznosti

Ukoliko osjećate kao da ste “na rubu”, ispijanje još jedne šalice kave moglo bi vam samo stvoriti dodatni problem.

Kofein ima stimulativni učinak na živčani sustav jer potiče lučenje kortizola (hormona stresa) koji može povećati osjećaj tjeskobe i probleme sa spavanjem koji su najizraženiji kod osoba koje pate od napada panike i imaju socijalnu fobiju.

Kako bi smanjili utjecaj kofeina, pokušajte smanjiti količinu kave koju unosite, a posljednju šalicu kave popijte najmanje 6 sati nakon odlaska na spavanje.

Nakon neprospavane noći

Kava vam se može učiniti kao idealno rješenje ukoliko ste se probudili neispavani, ali ona može pomoći samo do određene granice. Kofein prestaje biti efektivan način da se probudite ako ste više od 3 noći uzastopno spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalnih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti.

Ako ne uspijevate odspavati barem 7 sati svake noći onda vam je najbolje da preskočite kavu u potpunosti, a kada vam treba malo više energije da odspavate 20 minuta.

Čim se probudite

Ispijanje kave ujutro u 7 sati neće znatno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite zbog čega prirodno dobivate dotok energije.

Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kave između 10 i 12 sati kada razina kortizola počinje opadati.

Odgovori