IstaknutoVijesti

Čović: Herceg-Bosna je bila jedina institucija koja je pružala otpor agresoru

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak u Grudama kako je s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Várhelyijem razgovarao oko Izbornog zakona BiH i svega onog što treba uraditi kako bi se izbori završili na jedan demokratičan način.

”Razgovarali smo primarno oko Izbornog zakona i svega onog što trebamo napraviti do izbora kako bi oni mogli biti završeni na jedan demokratičan način, implementirani odmah nakon završetaka, da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlasti te otvorimo perspektive kandidatskog statusa koju nam je EU otvorila, do kraja godine. Dakle, svi će sačekati da vide kako će se organizirati izbori, kako će se provesti i onda eventualno s tim povezati”, kazao je Čović u izjavi za medije povodom obilježavanja 25. obljetnice smrti nekadašnjeg predsjednika HZ HB Mate Bobana u Grudama.

”Ja ne sumnjam da ćemo 3. listopada krenuti u jedan dogovor, da ćemo implementirati izborne rezultate po novim izbornim pravilima kad su u pitanju očekivanja oko legitimnog predstavljanja koja je usvojio Ustavni sud BiH”, dodao je.

Bez obzira na to što netko govori, poručio je, “budimo strpljivi, polako radimo, ali uspravna čela, ponosni na ono što jesmo”.

”Svi oni koji su tražili status quo mislim da će ga uskoro dobiti unutar sebe i svog okruženja i politike”, naveo je predsjednik HNS-a BiH.

Govoreći o 25. obljetnici smrti Mate Bobana, kazao je kako se s ponosom sjeća tih vremena, vremena iskušenja kada je trebalo donositi povijesne odluke.

”Te su nas odluke u konačnici očuvale da uopće danas možemo govoriti da ova borba za dom, za naš narod ima smisla, jer tu smo svoji na svome. U nesavršeno uređenom društvu moramo dati svoj doprinos da se ono uredi po mjeri i hrvatskog naroda”, naglasio je Čović.

Uz to, ukazao je i na važnost zajedništva hrvatskog naroda i ulazak u EU i NATO savez.

”Koliko danas budemo mudri u našem zajedništvu, snažniji i bolje organizirani, toliko ćemo i uspjeti u stvaranju preduvjeta da BiH bude zemlja koja će imati svoje integracijske perspektive kada su u pitanju EU i NATO savez… Primarno da je uredimo po mjeri tri konstitutivna naroda te da se stvori ambijent u kojem će mladi ljudi tražiti budućnost za sebe na ovim prostorima”, rekao je Čović.

”Danas obilježavamo godišnjicu smrti Mate Bobana. Time evociramo uspomene ne samo na njega nego i na HZ Herceg-Bosne kojoj je on bio na čelu. Prisjećamo se tog turbulentnog vremena kada je HZ HB bila jedina organizirana institucija koja je sustavno organizirala i pružala otpor agresoru”, istaknuo je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije.

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj naglasio je kako je Boban u najpresudnijim vremenima stao je na čelo svog naroda i da je obveza hrvatskog naroda i danas i u budućim vremenima sačuvati jedinstvo i zajedništvo kako bi se i dalje, kako kaže, mogli na beskompromisan način boriti za svoja prava.

Odgovori