IstaknutoVijesti

Dame imaju prednost: SIPA se pomlađuje, obuka u Mostaru

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) raspisala je javni oglas za prijem kandidata za pohađanje osnovne obuke kadeta za čin mlađi inspektor.
Svi koji se planiraju prijaviti morat će ispuniti niz uvjeta, uključujući i poznavanje bar jednoga svjetskog jezika.

Osim toga, u posebne uvjete spadaju i položen vozački ispit B kategorije te poznavanje rada na računalu, što kandidati dokazuju dokumentacijom.

Budući mlađi inspektori moraju ispuniti još niz općih uvjeta, koji, osim bh. državljanstva, podrazumijevaju i životnu dob između 18 i 35 godina te najmanje 6. stupanj školske spreme. Neće biti primljeni kandidati koji su otpušteni iz institucija državne uprave ili iz vojne službe u BiH kao rezultat disciplinske sankcije.

Osnovna obuka kadeta traje četiri mjeseca i provodi se u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru.

Oni koji dobrovoljno napuste obuku ili iz nje budu isključeni svojom krivnjom, morat će platiti troškove obučavanja.

Kandidati koji prođu taj filter primaju se na probni rad na godinu dana i raspoređuju na radno mjesto mlađi inspektor, pišu Nezavisne novine.

Broj mjesta je ograničen pa će posao dobiti 15 ljudi.

U pitanju su budući istražitelji za pitanje ratnih zločina, za sprječavanje financijskog kriminala, otkrivanje kriminala u vezi s drogom i slično. Uvjetnu prednost imaju dame.

U slučaju da veći broj kandidata nakon provedenog testiranja ostvari isti broj bodova, Povjerenstvo prednost daje kandidatu ženskoga spola, navode iz SIPA.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA, smatra da je popunjenost u redovima te agencije oko 70 posto te da ima još mnogo prostora za zapošljavanje.

Što se tiče zapošljavanja u SIPA-i, riječ je o jako kompliciranoj proceduri i tko prođe sve te testove, smatram da definitivno zaslužuje prijem u Agenciju, rekao je Ilić.

Odgovori