IstaknutoVijesti

Danas je 28 godina od zaključivanja Daytonskog sporazuma

Na današnji dan, 21. studenog 1995. godine u američkoj bazi Wright Patterson u Daytonu parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Daytonskim mirovnim sporazumom određeno je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima.

Ovim sporazumom potvrđen je i kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Daytonski sporazum su nakon trotjednih pregovora, koji su počeli 1. studenog 1995. godine, parafirali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog tajnika SAD Christophera Warena, a osim njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Daytonski sporazum službeno je potpisan 14. prosinca 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu.

Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini – 21. studeni, praznik je i neradni dan u entitetu Republika Srpska.

Odgovori