IstaknutoVijesti

Devetogodišnja djevojčica iz Čitluka preminula od vodenih kozica na putu prema Zagrebu

Devetogodišnjoj djevojčici Mariji R. iz Čitluka stanje se pogoršalo u kolima Hitne između Splita i Zadra. Skrenuli su u Zadar i pokušali je spasiti u bolnici, ali bilo je kasno. Navodno je imala komplikacije nakon vodenih kozica i upale pluća.

Znam i sigurna sam da će nas čuvati i paziti odozgo. Nebo je dobilo najljepši osmijeh. Volim te. Moj Anđeo je izgubio svoju životnu borbu, napisala je učiteljica u oproštaju od Marije R. (9) iz Čitluka, koja je nakon velike borbe s vremenom umrla u bolnici u Zadru, pišu 24sata.hr.

Malo mjesto u Hercegovini, selo Hamziće pogodila je strašna tragedija. Svi žale za djevojčicom koju su iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbog komplikacija u liječenju poslali u Zagreba.

U nedjelju vozilom hitne pomoći upućena za Zagreb

Kako se doznaje, djevojčicu su u nedjelju oko 12 sati vozilom Hitne pomoći uputili iz Mostara u Zagreb. Tamo ih je, kažu upućeni, čekao spreman liječnički tim. Poznanici obitelji kažu da su njezini roditelji putovali u vozilu iza njih. Odjednom na autocesti, negdje između Splita i Zadra, djevojčici se stanje naglo pogoršalo.

Ekipa Hitne pomoći skrenula je prema Zadru kako bi stigli u najbližu bolnicu. Unatoč silnom trudu zadarskih liječnika, koji su učinili sve kako bi joj spasili život, djevojčica je malo prije 19 sati preminula. Prema prvim informacijama, riječ je o komplikacijama koje su izazvale vodene kozice.

Stali joj srce i pluća

Iz SKB-a Mostar se mogao dobiti nikakav odgovor o ovoj tragediji. Neslužbeno 24sata doznaju doznaju kako je curica na autocesti između Splita i Zadra pala u arest – prestali su joj raditi pluća i srce. Hitna je navodno izgubila i puno vremena tražeći put do zadarske bolnice.

Vodene kozice, upala pluća i gnojna sepsa bili su uzrok smrti, kažu poznanici ove obitelji, dodajući i kako je u mostarskoj bolnici sve odrađeno kako treba. Je li to i stav obitelji, jučer nismo uspjeli doznati.

Iz zadarske bolnice potvrdili su da su tijekom nedjelje primili djevojčicu u pratnji liječničke ekipe iz SKB-a Mostar zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Zašto se inzistiralo na Zagrebu umjesto na puno bližem Splitu

Dežurni liječnici Objedinjenog hitnog bolničkog prijama poduzeli su sve mjere, međutim unatoč poduzetom djevojčica je preminula, kazao je dr. Edi Karuc iz zadarske bolnice. Zašto je nisu vozili u Split? Međutim, kako neslužbeno doznajemo, šokiranim zadarskim liječnicima, koji se nisu mogli sabrati nakon smrti djevojčice, nije bilo jasno zašto se Hitna pomoć iz Mostara nije odmah zaputila puno bliži Split, čija je bolnica izvrsno opremljena, nego su se zaputili za Zagreb.

Cijenjeni pedijatar s KBC-a Zagreb dr. Darko Richter kaže da ni njemu nije jasno zbog čega se inzistiralo na odlasku u Zagreb. Što se tiče toga zašto djevojčicu nije vozio helikopter, dr. Richter kaže da bi tako bilo više štete nego koristi.

Helikopteru, naime, treba više sati da uzleti. Jednako tako u helikopteru je praktički nemoguće liječiti pacijenta niti u njemu ima opreme za održavanje života. Zato su se odlučili za vozilo Hitne.

Odgovori