IstaknutoZanimljivo i poučno

Dnevno ne bismo trebali konzumirati više od šest žličica dodanog šećera

Znanstvenici iz SAD-a i Kine promatrali su koliko “slobodni šećeri” u hrani i pićima (monosaharidi poput glukoze i fruktoze) utječu na 83 zdravstvena krajnjeg rezultata.

Ako želite ostati zdravi, ne biste trebali konzumirati više od šest žličica dodanog šećera dnevno, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Od bolesti srca, nekih vrsta tumora, moždanog udara

Otkrili su da prevelika konzumacija povećava rizik od 45 negativna zdravstvena rezultata, uključujući astmu, dijabetes, pretilost, bolesti srca, depresiju, neke vrste tumora i smrt, prenosi Mirror.

Utvrđeno je da je posebno snažno s visokim unosom šećera bila povezana depresija, a značajno su povećani i rizici od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara.

Jako je zabrinjavajuće što veliki unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i gušterače.

Zaslađena pića jednom tjednom

Zaključeno je da bi “slobodni šećeri” trebali biti ograničeni na oko šest žličica dnevno, a preporučeno je ograničavanje pića zaslađenih šećerom na jedno tjedno.

Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, kazao je autor Liangren Liu, izvanredni profesor u West China Hospital.

Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju negativan učinak na naše zdravlje i dolaze s dodatnim hranjivim tvarima poput vlakana.

Odgovori