Dodik: BiH se raspada, trebaju se uspostaviti tri nove države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je kako je raspad te zemlje, s obzirom na to kako je sada ustrojena, neizbježan, a kao rješenje za sadašnje probleme koji postoje u njezinom funkcioniranju ponudio je unutarnju podjelu kakvu su nacionalističke snage zagovarale uoči rata vođenog od 1992. do 1995. godine.

U intervjuu za televiziju Republike Srpske (RTRS), emitiranom sinoć, Dodik je kazao kako je BiH “u raspadanju” koje nitko ne može spriječiti jer ona, kako je rekao, ne odražava interese naroda, nego je nastala kao “igra” čiji je cilj bio pokušati napraviti državu.

Sugerirao je kako je današnja BiH proizvod američke diplomacije, aludirajući time na činjenicu da je SAD bio glavni posrednik u pregovorima koji su u Daytonu potkraj 1995. godine rezultirali okončanjem rata i sporazumom o ustroju nove države kao sljednice Republike BiH, proglašene 1992. godine.

Kaže da su jedino rješenje mini-države

Dodik tvrdi kako je sve to realizirano isključivo zbog pritiska međunarodne zajednice te da sporazum iz Daytona, odnosno novostvorena država, nikada nisu profunkcionirali u stvarnosti, a kao dokaz za to poslužila mu je i aktualna kriza uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

Kazao je kako je jedino rješenje da se od BiH stvore “zasebne zajednice” odnosno mini-države koje bi onda surađivale.

“Danas treba omogućiti Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno odlučivati o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u dijelu koji kontroliraju i to nazvati Bosnom te se koncentrirati oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji”, recept je koji nudi Dodik.

Odgovori