IstaknutoVijesti

Dodik: Dignut ćemo granice

”Ukoliko apelacija o promjeni naziva bh. entiteta Republike Srpske (RS) bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to flagrantnim kršenjem Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zatražit ćemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH”.

Navedeno je to u zajedničkoj izjavi srpskih predstavnika vlasti i opozicije nakon sastanka koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

Podrška Daytonu

U zajedničkoj izjavi su upozorili da će, “sve aktivnosti Republike Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiti isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske“.

”Stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH”, rekao Dodik.

Upozoravaju da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH radi ocjene ustavnosti imena Republike Srpske, kako je navedeno, upotpunosti antiustavno i antidejtonsko djelovanje, koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

”Podsjećamo da je sam Opći okvirni sporazum za mir u BiH potvrdio ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno i u članu 1. točka 3. Ustava BiH, kojim je definisano da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Republika Srpska je potpisnik svih 11 Aneksa Dejtonskog sporazuma, bez kojih ne bi bilo današnje BiH”,  stoji u izjavi koju je pročitao Dodik.

Dodali su u izjavi da, iako “pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije, i iako je Republika Srpska ustavna kategorija, te Ustavni sud o tome ne bi trebao ni raspravljati, zbog ranijih odluka Ustavnog suda BiH, koji je prilikom njihovog donošenja pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom već politikom, izražavamo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH”.

Stranke složne: Zaštitit ćemo RS

”Zaštitit ćemo RS i njen status”, rekao je Dodik, nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz RS-a, koji je sazvao u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

Osim partija u vladaćoj koaliciji, SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjenne Srpske, Demosa, NDP-a, te grupe oko Obrena Petrovića, na sastanak kod Dodika su se odazvali i predsjednici stranaka opozicije SDS-a i PDP-a.

Iz SDA je  najavljeno da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik nije isključio mogućnost da Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) iz bošnjačkog naroda (SDA), bude smjenjen, ukoliko zastupnici SDA u entitetskom parlamentu upute apelaciju o primjeni naziva entiteta RS.

”Rečeno je da će grupa SDA-a iz RS-a pokrenuti tu priču. Svaki pokušaj toga, diskfalificira svakog što se tiče naše podrške”, dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Odgovori