Vijesti

Dodik: “U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš”

U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš, ovako je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odgovorio na pitanje kada će biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodik je na danas održanom sastanku s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, u Generalnom tajništvu predsjednika Srbije u Beogradu razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i odnosima između dvije države. Prema Dodikovim riječima, predsjednika Srbije je upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj. Izrazio je želju da se čim prije formira novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i podsjetio je da je vlast u Republici Srpskoj već formirana, ali ne i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je jučer istekao rok da Predsjedništvo predloži mandatara za formiranje Vijeća ministara, te je dodao:

Vidimo blokade na tom putu jer bošnjačka strana smatra da to treba ići polako.

Ponovio je stav da je važno da Republika Srpska ima dobre odnose sa Srbijom jer se “pokazala kao stabilan partner“. Potom se predsjedavajući Predsjedništva osvrnuo na pitanje samoopredjeljenja naroda, prenosi N1 BiH.

Zamolio bih da se pravo na samoopredjeljenje, koje međunarodni faktor dopušta, prizna i srpskom narodu u Republici Srpskoj. Zamolio bih predsjednika Vučića da u nekim političkim pregovorima ojača taj pristup. Ali to ne znači da se narušava integritet Bosne i Hercegovine, već zato što je to legitimno – zato što Srbi imaju pravo na to, objasnio je Dodik.

Odluku Kosova da poveća takse na proizvode koji se uvoze iz Bosne i Hercegovine i Srbije je okarakterizirao kao “necivilizacijske” u namjeri da se “obračunaju s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom”.

Također je ponovio da će Bosna i Hercegovina poštovati dogovor Beograda i Prištine. Dodik je naglasio da će se napraviti novi “monumentalni spomenik posvećen stradanju Srba u Jasenovcu” jer “ono što vidimo u Jasenovcu je devastiranje obilježavanja stradanja Srba”.

Na pitanje kada će biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odgovorio je:

U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš. Mi smo spremni konstituirati organe na državnoj razini. Imamo i preporuke od Europe da se to što prije učini. U Sarajevu se kalkulraju nešto na sitno, pa ne možemo napraviti nešto krupno, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva je s predsjednikom Srbije razgovarao i o infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja autoceste Sarajevo-Beograd.

(www.jabuka.tv)

Odgovori