Esad Kurbegović: Zadovoljan sam isplaćenim poticajima

Braća Esad i Eniz Kurbegović iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja već dugi niz godina bave se poljoprivredom. Nekad je ova općina prednjačila u uzgoju stoke, ali sada je više zastupljena proizvodnja maline i kupusa pa su i oni krenuli tim stazama, piše Agrloklub.ba

Ove godine kupus uzgajaju na parceli od tri dunuma, krompir na pet i malinu sorte Polka na tri dunuma. Sortu Vilamet su iskorijenili zbog loše otkupne cijene još prije dvije godine.

“Prije sedam do osam godina, malina je baš bila zastupljena u našem kraju. Svi su je sadili. Kako je opadala cijena, tako su ljudi i uništavali zasade koje nisu mogli samo porodično obrađivati. Mi smo uništili zasad vilameta jer nam je bilo previše posla, a nije se isplatilo da plaćamo berače. Sada imamo polku na tri dunuma i ove godine smo općenito zadovoljni malinjakom”, priča nam Esad.

Cilj je prodati povrće u što svježijem stanju

Iako je za ovo podneblje rano za vađenje krompira iz zemlje, Kurbegovići su već počeli sa kopanjem i prodajom mladog krompira. Kako kažu, prilagođavaju se tržištu, sad mu je bolja cijena i traženiji je pa ga zato vade ovako rano.

“Poljoprivreda je isplativa ukoliko se pazi na plodored i na potražnju na tržištu. Recimo, mladi kupus je tražen i može se prodati. Mi već pomalo siječemo i prodajemo. Mladi krompir isto tako. Ako duže stoji onda gubi na svojoj vrijednosti, izuzev kod dobrog skladištenja. Najbolje je sve prodati u što svježijem stanju, kad već u okolini nemamo nikakve pogone za preradu voća i povrća”, dodaje Eniz.

Svi koji su ispunjavali uslove, dobili su poticaje

Ove godine je Općina Gornji Vakuf – Uskoplje aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te na taj način omogućila poljoprivrednicima sa ovog područja da povrate sredstva uložena u proljetnu sjetvu. Svi ovdašnji poljoprivredni proizvođači, koji su sačuvali fiskalne račune od sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava i iste predali u Službu za poljoprivredu, ove sedmice dobili su sredstva u stopostotnom iznosu sa predatih računa, a maksimalno do 1.000 KM.

“Puno nam znači ova podrška lokalne samouprave i Federalnog ministarstva. Do sada smo samo imali male poticaje, a ovo je prvi put da nam se vrate uložena sredstva prije žetve. Dakle, sve što dobijemo od berbe i sve što zaradimo je čista dobit. Naravno, mi i proizvođači koji siju veće parcele uložili smo više od 1.000 KM, ali bolje je išta nego ništa. Moja porodica, a vjerujem i ostali uzgajivači koji su sačuvali račune i dobili sredstva zahvalni su nadležnim institucijama na ovom poticaju”, poručuje naš sagovornik.

Naila Čaušević/Agroklub.ba

Odgovori