IstaknutoSvijet

Eskalacija u Gazi: Palestinci ispalili stotine raketa na Izrael

Izraelska vojska u četvrtak je priopćila da je u napadu pogodila trojicu vođa palestinske militantne organizacije Islamski džihad u Pojasu Gaze. Među njima je bio i Ali Ghali, zapovjednik snaga za lansiranje raketa te militantne islamske skupine, objavila je vojska.

Na svom Twitteru su naveli da je “Ghali bio središnja figura u Islamskom džihadu i odgovoran za nedavne raketne baražne napade na Izrael”. Lokalni mediji citiraju palestinske izvore koji govore da su trojica vođa Islamskog džihada poginula u operaciji. Izraelski list Haaretz objavio je da je Ghali ubijen u četvrtak rano ujutro u zračnom napadu na stambenu zgradu u Gazi.

Sirene se čule i u Tel Avivu

Palestinski militanti ranije su ispalili stotine raketa na izraelski teritorij, a sirene su se čule i na području Tel Aviva prvi put od kolovoza prošle godine. Navodno su uništene neke kuće na jugu Izraela. Nekoliko je ljudi također ozlijeđeno na putu do skloništa, prenosi Dpa.

U utorak su izraelske zračne snage ubile drugu trojicu visokorangiranih članova Islamskog džihada u ciljanim napadima na Pojas Gaze. Nakon tog napada izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je u srijedu navečer da je izraelska vojska “izbrisala” vodstvo militantne palestinske organizacije.

“Zadali smo najteži udarac Islamskom džihadu u povijesti”

U srijedu navečer izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael “zadao najteži udarac Islamskom džihadu u njegovoj povijesti”. Izraelske zračne snage su, prema vojnim podacima, napale više od 100 ciljeva palestinske militantne organizacije u toj obalnoj enklavi, uključujući lokacije za proizvodnju oružja i sjedište iz kojeg je skupina planirala lansirati rakete na Izrael.

Prema Ministarstvu zdravstva u Gazi, u srijedu je ubijeno šest Palestinaca, a ozlijeđeno dvadesetak. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan naglasio je potrebu za smirivanjem napetosti u razgovoru s čelnikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachijem Hanegbijem, priopćila je Bijela kuća u srijedu.

Odgovori