IstaknutoVijesti

‘EU u BiH treba napraviti ‘nad-Dayton’ kako bi bila funkcionalna’

Status Kosova treba riješiti što prije, a Europska unija morala bi organizirati neku vrstu “nad-Daytona” kojim će od Bosne i Hercegovine napraviti funkcionalnu državu – kazao je za “Dnevni avaz” bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

Istaknuo je da bi nova Europska komisija mogla biti ne samo protiv standardnih zapadnih vrijednosti nego i s ljudima u njoj koji su vrlo naklonjeni Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu.

Osvrćući se na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se “utjecaj Kosova ne prenosi na BiH”, Petrich je kazao da Dodika ne treba uzimati zaozbiljno sve dok su Amerikanci i Europljani konzistentni u svom pristupu BiH.

”To je Dayton. Šta god mi mislili, taj sporazum jeste zaustavio rat, ali nije dao alate da BiH bude uspješna, funkcionalna europska demokracija. I to je problem s kojim se Europska unija mora nositi”, upozorio je.

Petrich ne misli da će biti rata, već da se odlučuje hoće li se primijeniti rusko-kinesko-turski model autoritarnih vlada ili uspješni europski model liberalne demokracije.

”No, više ćemo znati nakon svibanjskih izbora za Europski parlament. Nova europska komisija mogla bi biti igralište sukoba između slabog EU pristupa i vrlo radikalno drugačijeg pristupa nove EU, gdje ćete imati mnogo jači utjecaj Rusije”, kazao je.

Također je naglasio da bi prvi put mogli biti izabrani komesari koje šalju nacionalisti, populisti ili krajnja desnica.

”Oni neće biti najjači, ali će biti utjecajni. Dakle, neprijatelje e’ropskih integracija iznutra ćemo gledati na djelu. Takva Komisija bit će za slabiju, a ne za jaču EU”, poručio je.

Smatra da se to neće dogoditi bez posljedica te da ga to i najviše plaši. Već oslabljena EU, zbog recesije i nesposobnosti da se reformira, dodao je Petrich, bit će na snažnom udaru populista i ekstremnih desničara, čiji utjecaj raste.

”To nije dobro za Balkan. Mi znamo da ovo znači jaču poziciju Srba. To je sasvim jasno. I tu nastupa Dodik. On vidi da je ovo prilika za njega da se etablira. Jedan političar koji je stranac, odjednom bi mogao postati faktor”, zaključio je Petrich.

Odgovori