IstaknutoVijesti

Evo koliko je novca potrošeno za izbore 2018.

Stranke i neovisni kandidati za predizborne aktivnosti utrošili su blizu 10 milijuna KM, podaci su Središnjega izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

No, riječ je o djelomičnim podacima, s obzirom na to da izvještaje nije podnijelo još dvanaest političkih subjekata i 19 kandidata koji su izašli na izbore, tako da će konačni zbir biti znatno veći.

Stranke koje su u zakonskom roku podnijele financijske izvještaje Središnjem izbornom povjerenstvu potrošile su za kampanju 9,5 milijuna maraka. Neovisni kandidati – blizu 10 tisuća KM. Uz napomenu da podaci za veći broj i stranaka i kandidata još nisu obznanjeni.

Neki izvještaje nisu dostavili u propisanom roku, a pojedini su trošili i više od dozvoljenog.

Na osnovu dostupnih podataka, Srpska demokratska stranka prekoračila je zakonski limit za nešto više od 163 tisuće maraka.

Stranke i kandidati su trošile najviše na sljedeće:
Propaganda, gotovo 2,5 milijuna maraka;
Tiskanje predizbornih oglasa, proglasa, priopćenja u javnim glasilima, 2,4 milijuna maraka;
Troškovi organizacija i održavanja predizbornih skupova , 1,5 milijuna maraka;
Troškovi plakatiranja, 1,4 milijuna maraka;
Troškovi tiskanja, umnožavanja i slanja predizbornog materijala biračima, 970 tisuća maraka;
Troškovi tiskanja plakata, 677 tisuća maraka;
Stranke i kandidati su najviše novca za financiranje prikupile kroz priloge fizičkih osoba, gotovo tri milijuna maraka, od članarina oko milijun, a najviše, gotovo 11 milijuna iz proračuna.

Tako da svaki put kad se kaže da nema dovoljno novca za bolje zdravstvo, da nema dovoljno novca za bolje školstvo, da nema dovoljno novca da se neka elementarna socijalna prava ispune na način koji će ljudima omogućiti dostojanstvenu egzistenciju, treba se sjetiti da se i političke stranke financiraju iz državnog proračuna, istaknula je Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na FPN.

Za financiranje troškova izbornih kampanja, od 2006. do danas, stranke i kandidati potrošili su oko 60 milijuna maraka, prema podacima Središnjega izbornog povjerenstva i prema onome što su prikazali u izvještajima.

Najviše novca utrošeno je za Opće izbore 2010. godine, 10,5 milijuna, a potom slijede Opći izbori 2018., javlja N1.

Odgovori