Evo zašto klaonice i mesna industrija tako često postaju masovna žarišta covida

Vlasnici i menadžeri mesne industrije dokazuju jedno, sindikati pak drugo, a znanstvenici daju za pravo sindikatima; uvjeti rada u mesnoj industriji, kažu, “savršeni su za širenje virusa”.

Mesna industrija nije se uspjela otarasiti izbijanja žarišta niti skoro godinu dana od pojave SARS-CoV-2. Independent podsjeća na vrlo ozbiljnu pojavu koronavirusa u listopadu kod 75 radnika u pogonu za preradu puretine u Norfolku i još 72 radnika u tvornici u Suffolku.

Navodi, također, “više od 170 slučajeva zaraze” koji su otkriveni nešto ranije u Cornwallu, a podsjeća i na tisuće zaraženih radnika u klaonicama i tvornicama u Njemačkoj, što je u lipnju i srpnju detaljno pratio N1.

Naknadno se ispostavilo da je nekoliko stotina zaraženih radnika u pogonima tvrtke “Tönnies” kulminiralo s njih čak 1400. N1 je tada pisao i o valovima izbijanja žarišta covida po tvornicama za preradu mesa i u SAD-u, kao i o zaključcima njemačkih medicinskih stručnjaka koji su, pregledavajući uvjete rada u njemačkim klaonicama i tvornicama gdje su se radnici masovno zarazili, utvrdili niz uznemirujućih stvari.

Pokazalo se da je često bila riječ o radnicima iz Istočne Europe, koji su i radili i stanovali u vrlo skučenim uvjetima, da se uslijed niskih temperatura i ventilacije virus širio tako uspješno da su se zaraziti znali čak i radnici udaljeni osam metara. Naknadnim analizama utvrdili su se slučajevi zaraze i na dvostrukoj udaljenosti od ove.

Unatoč svim tim potvrđenim otkrićima još iz srpnja:

“Ne postoji znanstveni dokaz da se u tvornicama za preradu mesa uvjeti imalo razlikuju od onih u pogonima za zamrzavanje hrane”, odgovorio je Independentu David Lindars iz BMPA, organizacije koja okuplja britanske proizvođače mesa.

Njemački epidemiolozi i znanstvenici su, pak, utvrdili da je riječ o kombinaciji toga što su radnici bili previše blizu jedni drugima, suhog zraka uslijed hladnoće, pa su virusi uspijevali jako dugo opstati čak i na površinama, te i faktora snažne ventilacije. Nije pomoglo niti to što je riječ o takvom poslu da su radnicima često padale maske s lica.

Za Independent je sada profesor sa Sveučilišta Edinburgh Rowland Kao rekao da se odranije znalo da “niske temperature donose češće zaraze gripom”, kao i to da su eksperimentalna istraživanja pokazala da niske temperature pogoduju preživljavanju virusa MERS.

“Još nije dokazano da se sličan mehanizam može primijeniti i na covid-19”, kazao je.

Ali, dodao je:

“Tvornice mesa i klaonice mjesta su u kojima radnici teško fizički rade i gdje može biti teško održavanje razmaka, kao i sve to kontrolirati.”

Lawrence Young, molekularni onkolog sa Sveučilišta Warwick, bio je još određeniji o uvjetima koji pogoduju širenju koronavirusa:

“Virus preživljava na hladnim površinama i u nedostatku provjetravanja i sunčevog svjetla, kapljice koje sadrže viruse od zaraženih osoba češće će se širiti i ostajati živima.”

Epidemiolog za zarazne bolesti s Cambridgea James Wood rekao je i to da je nezgodno održavati razmak u lancu klanja u pogonu, koji se brzo pomiče, kao i to da se u klaonicama i pogonima za preradu mesa stalno vrti jedan te isti zrak kroz sustav ventilacije.

Independent navodi i još jedan problem, a to je da radnici nerado prijavljuju da imaju simptome koji bi mogli, iako ne moraju, ukazivati na zarazu koronavirusom, zato što im poslodavci financijski ne izlaze u susret. Istu situaciju kao otežavajuću okolnosti ljetos su stručnjaci koji su istraživali stanje u klaonicama u Njemačkoj, gdje je dolazilo do masovnog širenja virusa, utvrdili i tamo.

Odgovori