IstaknutoVijesti

FBiH ostaje bez stanovništva: Veći broj umrlih, raste i broj razvoda

BiH bi mogla postati zemlja staraca, s izuzetkom u dvije županije – Sarajevskoj i Tuzlanskoj.

U studenom 2018. u Federaciji BiH rođeno je 1.557 beba, a umrle su 1.672 osobe, podaci su Federalnoga zavoda za statistiku.

Negativan prirodni prirast zabilježen je u prvih šest mjeseci 2018. godine, odnosno umrlo je više od broja rođenih. Nešto bolja situacija bila je u sedmom i osmom mjesecu prošle godine, kada je bio pozitivan prirodni prirast. Već u rujnu ponovno je bio negativan, dok je u listopadu rođeno 24 više u odnosu na broj umrlih, piše Patria.

Samo u tri županije, u Bosanskopodrinjskoj, Sarajevskoj i Tuzlanskoj, u studenom je bio veći broj rođenih od broja umrlih.

Najmanje rođenih u studenom bilo je u Županiji Posavskoj. Rođeno je 9 beba, a broj umrlih je 33.

Najviše rođenih u tom mjesecu je u Sarajevskoj županiji – 375, dok je umrlo 326 osoba. Nakon Sarajevske, najveći broj novorođenih je u Tuzlanskoj županiji 340.

U studenom je u FBiH sklopljeno 806 brakova, a razvedenih brakova je 141. Statistika pokazuje da je stopa razvedenih u odnosu na sklopljene brakove prešla već stopu od 10 posto.

Statistički podaci pokazuju da se BiH, odnosno FBiH, suočava sa sve manjim brojem novoga stanovništva.

Dodajući tome i odlazak mladoga i reproduktivnoga stanovništva, uskoro bi BiH mogla postati zemlja staraca, s izuzetkom dviju županija – Sarajevske i Tuzlanske.

Odgovori