IstaknutoSvijet

Glasnogovornik Vatikana i njegova zamjenica podnijeli ostavke

Vatikan je objavio da su ostavke na dužnost podnijeli glasnogovornik Amerikanac Greg Burke i njegova pomoćnica Španjolka Paloma Garcia Ovejero, za što nije objavljeno obrazloženje, a imenovan je privremeni glasnogovornik.

“Papa je prihvatio ostavku ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice i njegove zamjenice, Grega Burkea i Palome Garcia Ovejero, a za privremenog ravnatelja imenovan je Alessandro Gisotti, dosadašnji koordinator društvenih medija za dikasterij komunikacija”, citira agencija AFP priopćenje Svete Stolice.

Nisu navedeni razlozi

Razlozi ostavke nisu navedeni, no dvoje ljudi napustilo je dužnost nekoliko tjedana pošto je papa Franjo za voditelja novoosnovane uredničke direkcije Dikasterija za komunikaciju imenovao talijanskog novinara i svog osobnog prijatelja Andreu Torniellija, piše Reuters.

“Paloma i ja smo dali ostavke, koje stupaju na snagu 1. siječnja. U ovo vrijeme tranzicije u komunikacijskim službama Vatikana, mislimo da je najbolje da Sveti Otac bude potpuno slobodan u okupljanju novog tima”, napisao je Burke na Twitteru.

Tornielli je pisao za mnoge novine i časopise, a dolazi iz torinske La Stampe gdje je uređivao portal Vatican Insider.

Amerikanac Greg Burke, član unutar Katoličke crkve utjecajne konzervativne ustanove Opus Dei, bio je u srpnju 2016. imenovan na dužnost koju je prije obnašao isusovac Federico Lombardi.

Član Opus Deija

Burke je ranije bio novinar za katolički tjednik National Catholic Reporter, časopis Time i američki kanal Fox News.

U dobi od 59 godina postao je drugi član Opus Deija imenovan za glasnogovornika Vatikana, nakon Španjolca Joaquina Navarra Vallsa u vrijeme pontifikata Ivana Pavla II.

Prva žena koja je postala zamjenica ravnatelja službe za tisak u Vatikanu, španjolska novinarka Paloma Garcia Ovejero (43), bila je dopisnica iz Vatikana za Cadenu COPE, jednu od vodećih radijskih postaja u Španjolskoj.

Odgovori