Uskoplje

Gornji Vakuf-Uskoplje i Jablanica: Pokrenuto 14 novih obrta, zaposlene 33 osobe

Zahvaljujući podršci Europske unije u BiH, uspostavljeno je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općina Jablanica i Gornji Vakuf-Uskoplje s ciljem sustavnog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada na ovom području.

Fokus partnerstva usmjeren je na pružanje podrške samozapošljavanju, odnono podršci pri osnivanju i registraciji novih biznisa te podršci u zapošljavanju, kroz prekvalifikaciju postojeće radne snage, u skladu sa potrebama tržišta, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.


Od ideje do odluka

“Projekt ovog LPZ-a ‘Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje – LPZ MENTOR’ u prethodnom je razdoblju rezultirao otvaranjem 14 novih obrta u Općinama Jablanica i Gornji Vakuf–Uskoplje, te prekvalifikacijskom obukom u suradnji s ATT D.O.O. Gornji Vakuf–Uskoplje više od 40 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 33 dobilo posao”, navodi se u priopćenju.

Jedna od korisnica projekta bila je i Reana Šabanović koja je uspješno prošla obuke i svoju ljubav prema proizvodnji meda pretvorila u obrt od kojeg namjerava živjeti.

”Financijska podrška Europske unije, kao i stručna podrška Međunarodne organizacije rada u BiH (MOR) su mi osigurale da ostvarim svoj san i hobi pretvorim u vlastiti biznis. Ovo je samo početak i poručujem da ću u narednom razdoblju svoju lokalnu zajednicu, kao i cijeli prostor naše BiH, ‘počastiti’ dobrim hercegovačkim medom. Moj cilj je izuzetna kvaliteta i uspješan plasman na tržištu” – kazala je Reana Šabanović.

Također, više od 30 nezaposlenih osoba je, u okviru LPZ-ove projektne komponente koja se odnosi na samozapošljavanje, a u skladu sa metodologijom MOR-a – Započni i pokreni svoj posao (SIYB), ojačalo poduzetničke vještine za pokretanje vlastitog posla.


Sredstva i monitoring

Njih 14 dobilo je grant sredstva u vrijednosti do 9.500 maraka i mentoring tijekom prve godine rada.

Pored navedene podrške, Općina Jablanica i Gornji Vakuf–Uskoplje ovim su novopečenim obrtnicima osigurali dodatna sredstva za sufinanciranje troškova doprinosa do 12 mjeseci.

Jedan od njih je i Hasan Gvozden iz obrta “Gvozden keramičar” koji kaže da je prije ove obuke imao mnogo uspona i padova, pa čak i mogućnost za eventualan odlazak u Njemačku. Ohrabrio je sam sebe, kako je rekao, i odlučio ostati u svojoj zemlji.

Kako bi izgradili dodatne kapacitete nezaposlenih i osigurali im uspješan izlazak na tržište rada, u suradnji s ATT D.O.O. Gornji Vakuf–Uskoplje i Mašinskim fakultetom Mostar organiziran je ciklus obuka za CNC operatere u kojima je sudjelovalo više od 40 nezaposlenih osoba, a od kojih je 33 dobilo zaposlenje.


Bez iskustva dobio posao

”Iako sam mlad i bez radnog iskustva, brzo sam shvatio da obukom mogu dobiti novi posao kojem ću se posvetiti u budućnosti. Učvrstio sam svoju odluku i danas imam posao” – izjavio je Emir Jašarević koji je uspješno prošao obuku za CNC operatere i dobio posao.

Ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, koje je svojevrsna platforma udruženja, firmi, službi i općina je uspostavljeno u okviru projekta “Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje LPZ MENTOR”, a čine ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf- Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, Služba za zapošljavanje ŽSB, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf–Uskoplje.

Projekt se provodi u okviru programa “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji financira Europska unija u iznosu od 4 milijuna eura, a realizira Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

Odgovori