Uskoplje

Gornji Vakuf – Uskoplje: Vatrogasnoj jedinici treba više mladih ljudi

Vatrogasna jedinica u Gornjem Vakufu-Uskoplju je godinama djelovala kao dobrovoljno društvo, da bi je 2012. godine u svoje okrilje uzela Općina.

 Izvor financiranja

Na ovaj način su vatrogasci postali zaposlenici Civilne zaštite te se finansiraju iz općinskog proračuna, piše Avaz.ba.

Prema riječima komandanta Vatrogasne jedinice Gornji Vakuf-Uskoplje Nermina Demirovića, na ovaj način je ova ustanova spašena, jer više nije mogla opstajati bez stalnog izvora financiranja.

– Najveći nedostatak naše jedinice je manjak ljudstva. Neophodno je povećati broj vatrogasaca i dovesti mlađe ljude. Najmlađi od nas pet uposlenih ima 44 godine. Potrebno je educirati dobrovoljce te pripremiti rezervne volontere koji nam mogu priskočiti u pomoć u slučaju većih intervencija – kazao je Demirović.

U prošloj godini su imali 92 intervencije, od toga je bio 21 požar na građevinskim objektima, 19 puta je gorjela trava i nisko rastinje, te 19 puta šuma. Petnaest požara je uzrokovano zapaljenjem smeća, a osam neodržavanjem dimnjaka. U pet nesreća su morali intervenirati, a, nažalost, bilo ih je i sa smrtnim ishodom. Bilo je i 10 tehničkih intervencija te dva požara na elektroinstalacijama.

Parkirani automobili

– Zimi nam, osim brojnih požara na dimnjacima, problem prave i požari u kontejnerima, u koje građani istovremeno ubacuju i pepeo i papir i karton. Uz sve to, parkirani automobili na nedozvoljenim mjestima i na trotoarima im onemogućavaju da pravovremeno stignu do požarišta – objašnjava Demirović.

 Djeca zovu 123

Demirović je uputio apel građanima da redovno čiste dimnjake te da ne dopuštaju djeci da zovu na besplatni broj 123, jer je on samo za hitne slučajeve.

– Dosta puta nas ne mogu dobiti ljudi koji su u potrebi zato što neko nije spustio slušalicu pa je linija zauzeta – kaže Demirović.

Avaz.ba

Odgovori