IstaknutoSvijet

Gradonačelnik Utrechta: Troje ubijenih i devet ranjenih u napadu

Gradonačelnik Utrechta Jan van Zanen izjavio je u video poruci da su tri osobe ubijene, a da ih je devet ranjeno u napadu u ponedjeljak ujutro. Policija traga za 37-godišnjim muškarcem rodom iz Turske nakon pucnjave u tom nizozemskom gradu.

Objavila je snimku osumnjičenog u tramvaju u kome je došlo do pucnjave i imenovala ga je kao Gokmena Tanisa. Policija je upozorila građane da mu se ne primiču.

Hici su ispaljeni na Trgu 24. listopada u zapadnom djelu grada.

Policija je ranije priopćila da ima ranjenih, ali nije potvrdila da je bilo i ubijenih. Vlasti su povisile stupanj prijetnje od terorizma u pokrajini Utrecht na petu, najvišu razinu.  Van Zanen je kazao da vlasti istražuju teroristički motiv napada. On nije odbacio mogućnost da je bilo više od jednog napadača.

Službe za vanredne situacije priopćile su da se pucnjava dogodila u 10.45 sati po lokalnom vremenu. Nekoliko helikoptera je kružilo iznad mjesta napada.  Nekoliko ranjenih je liječeno na mjestu napada. Van Zanen je kazao da su troje od devetero ranjenih zadobili teške ozljede.

Gradske vlasti zatražile su od stanovnika da ne napuštaju svoje domove. Sveučilište Utrecht također je zatvorio vrata. Od studenata je zatraženo da ostanu u studentskim zgradama, kao i od učenika u školama i djece u vrtićima.  

Policija je blokirala ulicu nedaleko od Trga 24. listopada. Istražitelji su pronašli crveni automobil za koji vjeruju da ga je osumnjičeni koristio kako bi pobjegao s mjesta napada, prenosi dpa.

Odgovori