IstaknutoSvijet

Hakirani podaci 1000 prebjega iz Sjeverne Koreje

Nepoznati počinitelji hakirali su računalni sustav Centra za preseljenje u Južnoj Koreji i došlo je do neovlaštenog uvida u osobne podatke najmanje 1000 prebjega iz Sjeverne Koreje, javlja južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja, a prenosi BBC.

Ministarstvo je priopćilo kako se radi o prvoj ozbiljnijoj krađi podataka sjevernokorejskih prebjega.

Identitet hakera i područje iz kojeg je izvedena ova nezakonita operacija još nije potvrđeno.

Centar za preseljenje iz provincije Sjeverni Gyeongsang jedna je od 25 ustanova kojima je cilj pomoći približno 32.000 prebjega da se prilagode životu u Južnoj Koreji.

Članovi obitelji u opasnosti

Sjevernokorejska vlada ne zna identitete svih građana koji su prebjegli. Neki se smatraju nestalima, a neki od njih su registrirani kao umrli.

No, sada su informacije o imenima, datumima rođenja i adresama oko 997 sjevernokorejskih prebjega došle u ruke neidentificiranim osobama te mnogi strahuju zbog posljedica.

Politički analitičari smatraju kako postoji opravdana zabrinutost da bi informacije o identitetu prebjega mogle naškoditi njihovim članovima obitelji koji su ostali u Sjevernoj Koreji.

Naime, na sjevernokorejskim državnim medijima često se čuju prijetnje da će se ušutkati prebjezi koji su izdali domovinu i koji pogrdno govore o sjevernokorejskom režimu.

Sjevernokorejski hakeri sve bolji

Južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja je 19. prosinca saznalo kako je zloćudni tj. štetan program (malware) instaliran na računalu u Centru za preseljenje provincije Sjeverni Gyeongsang. Priopćili su kako rade na boljem sustavu sigurnosti kako se ovakvo curenje informacija ne bi ponovno dogodilo.

Svjetski stručnjaci za cyber sigurnost već neko vrijeme upozoravaju na sve veću sofisticiranost hakera iz Sjeverne Koreje.

U rujnu ove godine, SAD je optužio osobu iz Sjeverne Koreje za sudjelovanje u stvaranju štetnog softvera koji je onemogućio pravilno funkcioniranje britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS). Osoblje NHS-a nije moglo koristiti njihov centralni računalni sustav te su se neko vrijeme mogli služiti samo olovkom i papirom pri obradi podataka.

Odgovori