Uskoplje

HNK Šibenik s predstavom ”Halatafl” u subotu u Uskoplju

Hrvatsko narodno kazalište Šibenik stiže u Uskoplje te će u subotu, 2. rujna u Centru za kulturu izvesti predstavu “Halatafl”. Riječ je o trenutno ponajizvođenijoj predstavi u Hrvatskoj, a početkom ovoga mjeseca bit će odigrana u sklopu mini turneje u nekoliko općina Središnje Bosne.

U drami s elementima komedije igraju Darko Milas i Boris Svrtan, a početak je u 19:00 sati. Darko Milas ovogodišnji je dobitnik festivalske nagrade, skulpture Ive Gregurevića, na 28. Danima hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Predstavu „Halatafl“ su režirali i igraju Darko Milas i Boris Svrtan. U predstavi se glasovima pojavljuju: Jakov Bilić, Franka Klarić, Petra Svrtan, Kim Končar, Ines Bojanić i Rajko Minković.

Inače, halatafl je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata kao igra „vukovi i ovce“ čije je glavno pravilo – ako vuk propusti pojesti ovcu – vuk gubi. „To je u ovoj duo drami metafora života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima. Njihov se susret događa na kraju jednog više – manje uobičajenog radnog dana u uredu. Kroz nekoliko dramskih i komičnih obrata spoznajemo da su i jedan i drugi krenuli u životnu borbu svaki na svoj način iz nekog idealizma“, stoji u opisu predstave koja će, nema sumnje, svojom toplom ljudskom pričom oduševiti publiku šibenskog kazališta.

„Tekst ove dramsko – komične igre, ili socijalne tragi – komedije, kako sam ju nazvao, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija s debelo zrelim ratnim traumama, društvo u kojem smo se svi navikli na ukorijenjene anomalije i koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, te kao da nije sposobno ponuditi ništa osim bijega“, poručio je Boris Svrtan uz Darka Milasa pokretač priče koju jedva čekamo vidjeti na pozornici.

Odgovori