IstaknutoSvijet

Hrvatska dala rok Izraelu oko aviona

Ministarstvo obrane zatražilo je od Države Izrael da ga do 11. siječnja službeno izvijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku na međunarodnom natječaju, a u slučaju da to ne može učiniti, Hrvatska će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.

MORH je u priopćenju ponovio kako je obveza Izraela ishoditi odobrenje vlade SAD-a za isporuku zrakoplova u odgovarajućoj konfiguraciji Hrvatskoj. “Kada nas Država Izrael službeno izvijesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost”, stoji u priopćenju.

U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD-a Hrvatska ne može kupiti avione koje je odabrala, hrvatska vlada će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018.

MORH: Vodili smo sve na transparentan način

Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, poručuje MORH.

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je potvrdio da će se raspisati novi natječaj za nabavu borbenih zrakoplova ako Izrael, zbog protivljenja SAD-a, ne bude mogao isporučiti zrakoplove F-16 Barak kakve je ponudio Hrvatskoj.

“Ako avioni neće biti u skladu s onim što smo dogovorili, posao se neće realizirati i ići će se u novi natječaj”, izjavio je Jandroković novinarima u saboru.

“Ili će avioni biti onakvi kakvi su ispregovarani, ili se ide u novi natječaj”, poručio je Jandroković.

Plenković: Očekujemo jasno očitovanje

Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku vladine sjednice kako očekuje konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a o nabavi borbenih zrakoplova, te najavio kako će vlada nakon toga donijeti odluku o sudbini tog natječaja.

“Očekujemo konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo donijeti odluke. Vlada čvrsto stoji kod odluke da možemo ići u fazu realizacije isključivo onakve ponude kakva je bila prihvaćena i predložena od stručnog tima Ministarstva obrane. Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje u vezi te strateške odluke”, rekao je Plenković.

Odgovori