IstaknutoSvijet

Hrvatska: Ideja zabrane pušenja i na ulicama

Loša hrvatska zdravstvena statistika, prema kojoj je Hrvatska u vrhu zemalja EU po broju pušača, ljudi s viškom kilograma i konzumiranju alkohola u odnosu na broj stanovnika, motiv je zbog kojeg je Most nezavisnih lista u saborsku proceduru poslao tri zakona, odnosno njihove izmjene.

Najzvučniji je onaj kojim se predlaže zabrana pušenja običnih i e-cigareta u javnosti, tj. na svim javnim naseljenim mjestima te na trgovima i ulicama, piše Večernji list.

Mostovci su tim prijedlozima naveli još niz preventivnih mjera koje bi svakako utjecale na svakodnevnicu građana i u konačnici na zdravlje nacije.

Tako predlažu i zabranu GM hrane u školama, obavezuju lokalne jedinice da promiču međugeneracijsku solidarnost, da uključuju učenike u volontiranje, da školske kuhinje imaju voće i povrće isključivo iz ekološkog uzgoja itd.

Kako se navodi, zakonski je to udar ne samo na pušenje i alkohol, nego i na nezdrave navike i način života ukupno. Navode i članak zakona kojim bi posebnim upozorenjima bila označena hrana s visokim udjelom soli, šećera ili transmasnih kiselina.

Zabrana pušenja u javnosti, ograničavanje alkohola na kafiće te njegovo “skrivanje” u trgovinama onako kako su danas skrivene cigarete, mjere su protiv najčešćih ovisnosti u Hrvatskoj.

Odgovori