IstaknutoSport

Hrvatska osvojila skupinu Lige nacija

Velikom pobjedom u Beču protiv Austrije (3:1) Hrvatska je osvojila skupinu Lige nacija i izborila plasman na Final Four. Dosad su odigrane dvije pune sezone Lige nacija, a prvaci su, barem kada je riječ o elitnoj skupini, bili Portugal i Francuska. Na završnicu putuje pobjednik svake od četiriju skupina iz A kategorije Lige nacija.

Hrvatska, Portugal/Španjolska, Mađarska/Italija i Nizozemska

Portugal je vodeća momčad skupine 2, a u zadnjem kolu pred svojim navijačima mora osvojiti barem bod za plasman na Final Four. Mađarska senzacionalno vodi u skupini 3, a prvo mjesto branit će u izravnom okršaju s Talijanima. I Mađarima je dovoljan bod u Budimpešti. Iz skupine 4 prošla je Nizozemska.

Hrvatska će suparnika na Final Fouru doznati putem ždrijeba. Završnica će se igrati između 14. i 18. lipnja, a format je takav da se igraju dvije polufinalne, jedna finalna utakmica te susret za treće mjesto, sve po nokaut-sustavu.

Ždrijeb je u potpunosti otvoren, a njime se određuje i jedan domaćin natjecanja. Uvjet je da zemlja domaćin posjeduje barem dva stadiona iz četvrte kategorije stadiona, s kapacitetom od barem 30 tisuća gledatelja. Idealno, stadioni bi se trebali nalaziti u istom gradu ili biti udaljeni maksimalno 150 kilometara. Zasad je interes za domaćinstvom iskazala Nizozemska.

Pobjedniku 14 milijuna eura

Hrvatska je osiguranim ostankom u Ligi nacija osvojila nešto manje od dva i pol milijuna eura. Osvajanjem turnira dobila bi 14 milijuna eura. Samo za usporedbu, za srebro u Rusiji HNS je dobio oko 29 milijuna eura.

Osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija vuče za sobom i veliki sportski motiv. Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Sjajna situacija u borbi za Euro

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih plasman osigurati tako da osvoje jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije dobiti putem doigravanja.

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje će imati po pet ekipa (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 momčadi koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Čak i ako ne osvoji Ligu nacija, Hrvatska bi mogla osigurati svoje mjesto u doigravanju za Euro.

Naime, ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide momčadi sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska tu stoji izvrsno jer je trenutno druga momčad u poretku, odmah iza Nizozemske.

Odgovori