IstaknutoSvijet

Hrvatska treba kupiti nove F-16, alternativa Amerikanci

Hrvatska je posljednjih dana imala samo jedno pitanje za Izraelce – jeste li spremni isporučiti modificirane zrakoplove F-16 ili poništavamo natječaj. Sudeći prema posljednjim informacijama, od kupovine neće biti ništa. No, koja je alternativna opcija i može li se trgovati oružjem, u Studiju 4 HRT-a govorio je poduzetnik i trgovac oružja Zvonko Zubak.

Prema neslužbenim informacijama, cijeli je posao propao jer su Izraelci modificirane F-16 Barak zrakoplove nudili i Bugarskoj te Rumunjskoj po istom modelu po kojem je nuđen Hrvatskoj, no SAD ne želi da tako velik posao obavlja netko umjesto njih.

”Još prije šest ili sedam mjeseci rekao sam da od toga posla neće biti ništa. Vješti trgovci (Izraelci op.a.), našli su tri korumpirane zemlje s kojima mogu na ovaj način razgovarati i dogovoriti za sebe najbolju cijenu. Te zrakoplove nitko ne bih kupio izuzev ovih zemalja”, ističe Zvonko Zubak u emisiji Studio 4 HRT-a.

Kaže također da Hrvatska mora ići na neku drugu opciju jer je bolje kupiti jedanput kvalitetno, a ne više puta nekvalitetno.

”Ako je to tako dobro, ti zrakoplovi stari 25 godina, zašto onda naša vlada mijenja vozni park svakih nekoliko godina”, pita se Zubak.

”Ovo nije dobro što se radilo i što se radi, ali hvala medijima koji su odigrali veliku ulogu. Spasili smo najmanje 700 milijuna dolara. Ovdje je po meni stvari došlo do jednog političkog nemorala”.

Dakle, izgledno je da od posla s Izraelcima nema ništa.

”Alternativa su Amerikanci. S njima treba sjesti, ne treba kupiti 12 komada zrakoplova, ali po meni treba kupiti nove, recimo osam njih, i onda smo priču zatvorili i to narednih 25 godina”, smatra Zubak.

Odgovori