IstaknutoSvijet

Hrvatska: Zbog potresa popucali zidovi kuća, odron ceste kraj Trilja

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je u srijedu u 21,57 sati na granici s BiH kod Buškog jezera, a osjetio se na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice.

Prema zasad dostupnim podacima, nije zabilježena značajnija šteta. Na društvenim mrežama dijeli se snimka popucalih zidova u jednoj kući, navodno u okolici Dicma. Također, vatrogasci DVD-a Trilj objavili su da je došlo do odrona ceste na dionici Trilj-Bisko te da cestarska služba uklanja kamenje s ceste. Cesta je u međuvremenu opet prometna. Objavljena je i snimka iz Liske gdje se odronilo kamenje sa stare kamene kuće.

Također su vatrogasci izvijestili da su u kratkom roku imali više od 200 poziva te da zasad nemaju prijavu nikakvih šteta.

Dalmacija danas dobila je fotografiju iz Priblača na području Otoka Dalmatinskog na kojoj se vidi da je dio zida popucao i pao na krevet.

Načelnik Dicma Petar Maretić večer je proveo na terenu s vatrogascima, prenosi Dnevnik.hr.

“Izlazimo na mjesta gdje se dogodila šteta i gledamo kakva je situacija, zasad nema većih šteta, oštećenja ima na nekim starijim kućama”, rekao je Maretić.

“Nakon ovog velikog potresa bila su još tri manja”, dodao je i kazao da je najgore stanje u jednoj kući u Krušvaru, općina Dicmo, kojoj su “zidovi popucali i odvojili se”.

“Ljudi ondje žive, zamolili smo ih da se noćas negdje sklone, a ujutro ćemo angažirati statičare. Ostalo što smo vidjeli su manja oštećenja, i to na starijim kućama, novije su prošle dobro. Na terenu je stožer Civilne zaštite i DVD Sveti Jakov Dicmo, pozivam građane da nam jave ako su primijetili još neka oštećenja”, kazao je Maretić.

Dalmacija danas također je objavila snimku telefonskog razgovora koji je krenuo nekoliko sekundi prije potresa. Jedan sugovornik se nalazio u automobilu, a drugi u kući. Na snimci se čuje intenzivno micanje crjepova na krovu kuće za vrijeme potresa, pišu.

Odgovori