Iran i Britanija razmijenili dokumente radi oslobađanja naftnog tankera

Čelnik iranske Organizacije za pomorski promet i luke, Jalil Eslami, izjavio je u utorak da su neki dokumenti razmijenjeni s Britanijom radi oslobađanja supertankera Grace 1 koji je prevozio iransku naftu i kojeg je zaplijenila Kraljevska mornarica kod Gibraltara prošlog mjeseca.

Za zapljenu tankera kod Gibraltara nije pružen nijedan jasan razlog, kazao je Eslami na press konferenciji.

Također je priopćio da je Britanija pokazala interes za rješenje tog pitanja, tako da su dokumenti razmijenjeni. Izrazio je nadu da će problem biti razriješen uskoro i da brod može isploviti s iranskom zastavom.

On je izjavio za Irnu da iranski tankeri i trgovački brodovi redovno plove u međunarodnim vodama.

Govoreći o iranskoj zaplijeni britanskog naftnog tankera zbog kršenja međunarodnih morskih zakona i o američkom formiranju koalicije koja bi pratila brodove koji plove kroz Perzijski zaljev, Eslami je kazao da su SAD i Britanija pokrenule propagandni rat protiv Irana.

”One namjeravaju stvoriti koaliciju 60 država, ali im se otada nije pridružila nijedna zemlja osim cionističkog režima, što znači da su američki planovi propali ”, kazao je Eslami.

Također je izjavio da je Iran stvorio sigurnost za brodove svih zemalja i da nijedna zemlja ne bi trebala biti zabrinuta plovidbom  pod vlastitom zastavom kroz Perzijski zaljev.

Oko 35 posto svjetskih energenata prolazi kroz Hormuški moreuz, ali su nedavne napetosti povećale cijene osiguranja za brodove, posebno za naftne tankere, što ima korijenje u faktoru rizika koji kupci i transportne kompanije uzimaju u obzir.

Eslami je kazao da je, uprkos američkim sankcijama,  količina roba transportiranih kroz iranske luke porasla za četiri posto.

Istaknuo je kako se nada da bi se Iran, uz takav otpor, mogao vratiti u situaciju kakva je bila prije američkih sankcija.

Odgovori