IstaknutoVijesti

ISIL-ovke iz BiH žive i žele kući

Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, su se 2014. godine priključile ISIL-u. Tada su imale 15, odnosno 14 godina.

Prema izjavama jedne Britanke koja se takođe udala za ISIL-ovca, djevojke koje su u međuvremenu postale punoljetne se nalaze zajedno s djecom u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

Pravno gledano obje imaju austrijsko državljanstvo i imaju se pravo vratiti. Ali pretpostavlja se da su obje sudjelovale u borbama ISIL-ovaca pa je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl suzdržan oko njihovog povratka, piše OE24.

Što se pak ministarstva vanjskih poslova tiče oni su spremni pomoći djevojkama da se vrate.

Sabina i Samra su s obiteljima živjele u Beču. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama te otvoreno podržale Islamsku državu na društvenim mrežama, u svijetu su ih počeli nazivati “novim licima džihada”.

Pojavile su se informacije da su djevojke bile seksualne robinje džihadističkih novaka. Pisalo se i da je Samra ubijena odnosno da su ju nasmrt pretukli ali to nije bilo službeno potvrđeno. Sada se pretpostavlja da je ta vijest namjerno plasirana kako bi djevojka ‘nestala’.

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografirali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila sedam dana nakon odlaska, ali ona ni tada nije znala u kojem se točno mjestu u Siriji ona nalazi. Majka pretpostavlja da Sabina nije smjela reći gdje je, prenose Nezavisne.

Odgovori