IstaknutoSvijet

ISIS odbrojava svoje zadnje sate

Islamska država suočena je s konačnim porazom. U posljednjem komadiću takozvanog kalifata, koji je na vrhuncu obuhvaćao desetke tisuća kvadratnih kilometara i desetak milijuna stanovnika, ostali su samo najokorjeliji i najfanatičniji džihadisti.

A pitanje je dana, odnosno sata, kad će borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), pobunjeničkog saveza koji predvode Kurdi i podržava međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om, istjerati i posljednje ISIS-ovce iz njihovih podzemnih skloništa, tunela i spilja.

Ustvari, SDF tvrdi da je borba već praktički gotova. Stotine terorista predale su se danas, zajedno sa svojim obiteljima, javlja Reuters. SDF je u nedjelju počeo svoju konačnu ofenzivu na selo Baguz, smješteno uz obalu Eufrata i granicu s Irakom te posljednje koje ISIS drži, uz zračnu podršku koalicije i nakon više tjedana opsade. Napad je navodno bio odgođen upravo kako bi se dozvolila evakuacija tisuća civila, uglavnom žena i djece militanata ISIS-a.

“Kada naše snage potvrde da su se predali svi koji su se htjeli predati, borbe će se nastaviti”, rekao je dužnosnik SDF-a Mustafa Bali, dodajući da je poraz džihadista vrlo blizu. “Operacija je gotova ili skoro da je gotova, ali zahtijeva malo više vremena da bi bila praktički dovršena na terenu”, rekao je pak glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel.

SIS do kraja dijelio pomoć i utjerivao šerijatski zakon

Unatoč neizbježnom porazu, Islamska država je do samog kraja ostala organizirana i nemilosrdna. Uspjeli su održati funkcioniranje svojih institucija u ovom ostatku kalifata – njihova vjerska policija nastavila je nametati šerijatske propise brutalnim metodama i teroriziranjem civila, koji su u isto vrijeme nastavili dobivati socijalnu pomoć u obliku hrane i novca, piše Associated Press.

Odbijajući se predati, ISIS-ovci su pokušali izvući svaku posljednju pobjedu iz poraza, pa su tako evakuirali više od 10 tisuća svojih sljedbenika, nadajući se da će oni nastaviti njihov džihad. Većina preostalih militanata su stranci, uključujući one iz Iraka, središnje Azije, ali i Europe.

Dvadesetak evakuiranih sljedbenika ISIS-a, uglavnom njihovih članova obitelji, opisalo je posljednje dane ove terorističke organizacije, koja je pretendirala biti suverena država koja bi na kraju zavladala čitavim svijetom, za AP. Opisali su kako su, dok su borci pokušavali zaustaviti napredovanje Kurda i saveznika, institucije odolijevale pritisku. Svi su sugovornici htjeli ostati anonimni jer se i dalje boje odmazde ISIS-a ili pak kazne zbog svoje povezanosti s njim.

Odgovori