IstaknutoSvijet

Italija obećala potporu: Kladimo se na pobjedu Ukrajine

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u subotu je obećala punu potporu Italije Ukrajini u njezinim naporima da odbije ”brutalnu i nepravednu rusku agresiju koliko god to bude ubuduće potrebno”.

Oklada na pobjedu

Na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, Meloni je rekla da će Italija nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem i podržavati njegovu zemlju koliko god bude potrebno. ”Kladimo se na pobjedu Ukrajine”, rekla je Meloni.

Ranije u subotu Zelenskij se sastao s talijanskim predsjednikom Sergiom Matttarellom u palači Quirinale, a nakon sastanka s premjerkom stigao je u Vatikan na audijenciju kod pape Franje. Meloni je Volodimira Zelenskija nazvala svojim prijateljem i poručila da Kijev mora biti u snažnoj poziciju da bi pregovarao s Rusijom. ”Jer mir ne može uslijediti nakon kapitulacije, to bi bio opasan mir za Europu”, rekla je Meloni.

Talijanska premijerka istaknula je da snažno podupire nastojanja Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji. Kijev se ne bori samo za sebe, već i za ostatak Europe, “za sve nas”, kazala je Meloni. Ukrajina se nada da će ove godine započeti s konkretnim pregovorima o pristupanju EU-u. Zelenskij je zahvalio Italiji na podršci, a posebno su ga dirnule brojne ukrajinske zastave koje je vidio na ulicama Rima.

Pozvao političare da posjete Ukrajinu

Pohvalio je poteze koje je povukla Italija kako bi ‘postala energetski neovisna’ u odnosu na Rusiju. ”Time se terorističkoj državi izbija iz ruku sredstvo pritiska na vas”, rekao je ukrajinski predsjednik.

”Vi ste vrlo jaki, nema načina da bude manipulirani, a to je vrlo važno”, rekao je premijerki Meloni. Istaknuo je da je s područja Ukrajine oteto oko 200.000 djece i pozvao je talijanske političare da posjete Ukrajinu kako bi se uvjerili u to što je Vladimir Putin napravio toj zemlji svojom invazijom.

Odgovori