Uskoplje

Ivica Ikić: Ni s 200 košnica ne mogu medom podmiriti tržište

U naselju Ploča, na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja živi obitelj Ikić, koja se već 38 godina bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda. Ovu djelatnost je pokrenuo Dragutin Ikić, koji je preminuo prošle godine, a tradiciju su nastavili njegov sin Ivica i snaha Ana, piše Agro klub.

“Otac se počeo baviti ovim poslom prije 38 godina, radio sam i ja uz njega, ali sve je bilo amaterski. Unazad 15 godina smo kupili prevozna sredstva, kamion i dizalicu, da možemo seliti pčele širom Bosne i Hercegovine. Od tada smo se počeli ozbiljno baviti pčelarstvom. Do sada smo posao proširili na 200 rodnih košnica”, kaže Ivica Ikić.

Košnice sele od Posavine do juga Bosne

U proljeće košnice sele u Posavinu, gdje proizvode bagremov med, zatim ih sele na ispašu na livadu, u Gornjem Vakufu-Uskoplju, zatim na planinu Vranicu, i od toga prave livadski med. Na kraju pčele sele u Livno, i tamo proizvode šumski ili med od vrijeska, zavisno od godine.

Tijekom godina su proizvodnju meda proširili i na druge preparate na bazi meda: polen, vosak, meleme, kreme, itd.

“Pčelarastvo je jedan dugotrajan proces, morate biti strpljivi da dođete do rezultata, preduvjet za uspjeh je strpljenje. Rezultate možete očekivati tek nakon deset godina. Mi se i poslije toliko godina tek učimo”, naglašava Ikić.

Iako se na tržištu može naći dosta proizvođača meda, bračni par Ikić nije zabrinut. Oni svoje proizvode uspješno plasiraju na području svoje županije, te na području Zeničko- Dobojske županije. Posjećuju i sajmove u ova dva kantona, a njihovi proizvodi se mogu pronaći u par trgovina u okolnim gradovima, te na njihovoj facebook stranici Pčelarstvo Ikić.

“Sarajevo još nismo ni dotakli prodajom, iako je tu najveće tržište. Jednostavno ne stignemo proizvesti onoliko meda koliko možemo prodati. Svake godine smo deficitarni što se količine meda tiče. Mi smo zadovoljni kako posao ide dosada, a planiramo se nastaviti širiti pomalo i na područje cijele Bosne i Hercegovine, nastavit ćemo ovim istim tempom kojim smo i dosad napredovali”, kaže Ivica.

Ljubav prema pčelarstvu prenose i na djecu

Izrazito ih čini sretnima i ponosnima što nastavljaju porodičnu tradiciju, a svoju ljubav prema pčelarstvu prenose i na svoje troje djece, koji već učestvuju i pomažu roditeljima u ovom poslu.

“Djeca uživaju da se vrte oko nas dok se mi bavimo pčelama i medom, oni prave ukrase od voska, izlivaju ga u kalupe. Starija kćerka je napravila i cjenovnik za potrebe sajma. Drago nam je što ljubav prema pčelama prenosimo na njih. Nadamo se da će i oni kad odrastu nastaviti ovu tradiciju”, veselo govori Ana.

Agroklub.ba

Odgovori