IstaknutoVijesti

Iz BiH se uvjerljivo najviše iseljava

Statistike i priče o imigraciji glavni su fokus svih zemalja posljednjih godina zbog velikog broja migranata.

Prema podacima kartografa Jakuba Mariana, struktura stanovništva pojedinih zemalja se mnogo izmijenila imigracijama. BiH uvjerljivo ima najveći postotak iseljenoga stanovništva, piše Klix.ba.

Prema podacima ove karte, 43,3 posto državljana BiH živi izvan matične države, najviše ih je otišlo u Hrvatsku. Najmanju stopu iseljenja u Europi ima Španjolska, samo 2,7 posto.

Iz Njemačke je otišlo pet posto stanovnika. Kada su u pitanju zemlje regije, na drugom mjestu je Albanija iz koje se iselilo 38,8 posto stanovnika. Iz Hrvatske je otišlo 20,4 posto, dok je iz Srbije otišlo 10,9 posto stanovnika.

Podaci su iz 2015. godine, ali se nisu mnogo promijenili, samo su neke brojke “otišle prema gore”.

Iz Crne Gore se iselilo 22,1 posto stanovnika. Iz Makedonije je otišlo 24,8 posto stanovnika, a najviše ih se odselilo u Tursku. Visoki postotak iseljenja iz BiH prouzročen je ratnim događajima, a potom ekonomskim razlozima.

Hrvati i Crnogorci su se najviše odselili u Srbiju, Srbijanci u Austriju, a Albanci u Italiju, dok su Slovenci izabrali najviše Njemačku. Nijemci su otišli u SAD, a Englezi u Australiju.

Odgovori