Iz tijela konja starog 42.000 godina izvukli su tekuću krv

Suradnja između sjeveroistočnog federalnog sveučilišta u Yakutsku i južnokorejske Sooam Biotech Research Foundation trenutno analizira ostatke s namjerom kloniranja pretpovijesnog konja.

Znanstvenici u Yakutsku u Sibiru uspjeli su izvući uzorke tekuće krvi iz tijela muškog ždrebeta starog 42 tisuće godina. Ždrijebe su znanstvenici pronašli prošle godine u depresiji Batagaja i bilo je ugrađeno u permafrost, odnosno u stalno zamrznutom tlu.

Zbog toga što je bilo u permafrostu, tijelo ždrebeta je odlično očuvano. To znači da će znanstvenici pokušati izlučiti njegove stanice.

Smatraju da ždrijebe pripada izumrloj vrsti Lenskaya pasmina, a ti konji poznati su i pod nazivom Lena, javlja Gizmodo.

Suradnja između Sjeveroistočnog federalnog sveučilišta u Yakutsku i južnokorejske Sooam Biotech Research Foundation trenutno analizira ostatke s eksplicitnom namjerom kloniranja pretpovijesnog konja. Međutim, kako bi to učinili, istraživači bi morali izvući i uzgojiti živuće somatske stanice – nešto što još nisu mogli učiniti. Više od 20 pokušaja rasta stanica iz tkiva životinje nije uspjelo. Detaljna analiza konja započela je prošlog mjeseca, a znanstvenici će na njemu raditi do kraja travnja.

  • Znanstvenici su sada uspjeli izvući uzorke tekuće krvi iz srčanih žila koje su dobro očuvane zahvaljujući povoljnim uvjetima ukopa i permafrosta – izjavio je Semyon Grigorjev, šef muzeja Mamut Jakutsk. Nije jasno može li se iz uzorka krvi uzgojiti vitalne stanice.

Grigorjev je u intervjuu za TASS rekao da je obdukcija pokazala i “lijepo sačuvane organe” te mišićno tkivo koje je i dalje “prirodno crvenkaste boje”. Također, ždrijebe ima očuvanu i dlaku što je još jedan “plus” za znanstvenike jer svi dosad iskopani konji te vrste nisu imali više dlake.

  • Istraživanja su pokazala da je ždrijebe u trenutku smrti bilo staro jedan do dva tjedna. Tek je nedavno bio rođen – objasnio je Grigorjev. Objasnio je da je uginuo zbog davljenja u blatu koje se smrznulo i pretvorilo u permafrost. Blato i mulj koje je ždrijebe progutalo prije smrti pronašli su u njegovom gastrointestinalnom traktu.

Ždrijebe je tako postalo “najbolje očuvana životinja ledenog doba ikada pronađena u svijetu”.

Zadnji sličan pronalazak bio je 2013. kada su ruski znanstvenici pronašli tekuću krv u ostacima mamuta starih 15 tisuća godina. No, krv ždrijebeta starije je od toga čak 27 tisuća godina.

Cilj suradnje znanstvenika je “oživljavanje” životinje kroz kloniranje. Naravno da postoje ozbiljna etička i tehnološka pitanja uz kloniranje. Oživljavanje vrsta je konzervativno iz više razloga, uključujući smanjenu kvalitetu života jer će takva životinja biti podvrgnuta eksperimentima cijeli svoj život, a zatim međusobno razmnožavanje i odsustvo staništa ledenog doba.

Odgovori