IstaknutoVijesti

Izetbegović odbio posredovanje Charlesa Michela, Ursule von der Leyen i Emmanuela Macrona u pregovorima o Izbornom zakonu

Da čelnik vodeće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović nije odavno zatvorio svaku mogućnost izborne reforme u BiH, čime bi se odustalo od nastavka daljnjeg diskriminiranja Hrvata, ali i Židova i Roma, i te razgovore namjerno odugovlačio kako bi propali stalnim iznošenjem novih zahtjeva, prije više od mjesec dana u Bruxellesu bi se dogodili razgovori domaćih političara na visokoj razini, piše Večernji list BiH.

A tamo su, na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, kako doznaje Večernjak, bili spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te čak francuski predsjednik Emmanuel Macron, kako bi se postigao dogovor o izbornoj reformi, zemlja dobila zeleno svjetlo za kandidacijski status s EU te izbjegla kriza nakon održavanja izbora, s obzirom na to da je gotovo sigurno da će se problematizirati način izbora izaslanika za federalni Dom naroda te izbor člana Predsjedništva BiH. Glatko je takvu ponudu odbio Bakir Izetbegović, što nije javno obznanjeno, no sada je i javno poručio kako će odbiti bilo kakav pokušaj čak i unatoč tomu što se očekuje dolazak visokog europskog dužnosnika, ali i svojevrsnom apelu koji je ponovno potaknuo premijer Plenković.

Na subotnjem obraćanju, govoreći u kontekstu eurointegracija i iskušenja s kojima se suočava Europska unija, Plenković je u Zagrebu istaknuo kako je za Hrvatsku važno da je značajno mjesto u Konferenciji dobila i politika proširenja Europske unije na susjedstvo, jugoistok Europe, a posebno na BiH. – BiH je od vitalne važnosti za Hrvatsku, a osobito Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda koji, nažalost, na temelju postojećeg Izbornog zakona to pravo ne može realizirati pravično – rekao je Plenković. Poručio je da će se Zagreb i dalje zalagati za jednakopravnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini, kao i za promjene Izbornog zakona koji neće dovesti do situacije u kojoj su Hrvati preglasani izbornim inženjeringom i gdje iz položaja žrtve mogu postati krivci kada dignu glas. – To je nedopustivo – rekao je premijer.

– I zato su naši argumenti, nastavio je Plenković, uvijek u jednoj suradnoj metodi, metodi argumentacije, tumačenja i komunikacije bili na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima.

– Tu osobito mislim na teritorij Federacije BiH – kazao je Plenković. Jučer je Ured Ursule von der Leyen opovrgnuo kako će predsjednica Europske komisije posjetiti BiH kako bi potaknula eventualno postizanje dogovora o izbornoj reformi ili pak “primirju” koje bi vrijedilo za sljedeće izbore na kojima Bošnjaci ne bi Hrvatima birali predstavnike. No, već unaprijed ta bi se operacija mogla ocijeniti propalom upravo zbog stava Izetbegovića koji zapravo potvrđuje kako je postao ključni problem koji bi bilo važno zaobići kako bi se postigao bilo kakav dogovor. No, s obzirom na njegov sadašnji politički potencijal, ali i javnost koju je uvjerio kako je na braniku “Bosne”, to je zapravo krajnje nerealno očekivati.

– Mislim da će pod utjecajem gospodina (Andreja) Plenkovića, koji ima dobre veze i prijatelje u EU, jedan od visokorangiranih doći kako bi još jedanput razgovarao. Naravno, uzalud. Jednostavno, tako je pokvareno ozračje – kazao je Izetbegović okrivljujući za stanje, u kojemu su odnosi u BiH temeljito pokvareni, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Njemu je još jednom predbacio suradnju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, za kojega kaže kako ne prestaje prijetiti cijepanjem BiH te da radi protuustavne stvari i vrijeđa. – Ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona (o zabrani nijekanja ratnih zločina) koji je nametnuo (Valentin) Inzko – to je za nas stavljanje soli na ranu. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da napravimo ozračje u kojemu mogu proći jedan izborni zakon i njegove izmjene – poručio je Izetbegović Čoviću.

Pojasnio je kako su pregovori o izbornoj reformi propali jer hrvatska strana nije pristala na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda koji bi, prema ocjenama SDA, trebali samo štititi vitalne nacionalne interese, a ne biti još jedno zakonodavno tijelo, posebice u Federaciji BiH. No, upravo je problem to što bošnjačka strana Federaciju BiH želi pretvoriti u presliku Republike Srpske zbog čega se ključni pritisak pravi na promjeni uloge Doma naroda FBiH. Tako Izetbegović amnestira RS za nastavak dominacije za Bošnjacima koji postaju žrtva ambicija da to isto Bošnjaci naprave Hrvatima u BiH. Da su te ambicije itekako žive, svjedoče desetine istupa Izetbegovića koji je najavio da će Hrvate pretvoriti u manjinu te da će im izabrati izaslanike u Domu naroda i člana Predsjedništva. Uz to, nerijetke su prijetnje ratom, zveckanje oružjem, negiranje postojanja Hrvata u BiH …

Odgovori