IstaknutoSvijet

Izraelski tenkovi prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp

Izraelske vojne snage i tenkovi upali su dublje u dijelove sjevernog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u dosadašnjem sedmomjesečnom ratu, pri čemu su ubili i ranili više desetaka Palestinaca, kazali su stanovnici i medicinsko osoblje.

Izraelske su vojne snage zauzele i neka područja Rafaha, južnoga grada uz egipatsku granicu, trenutačno prepunog raseljenih stanovnika iz Pojasa Gaze.  Izrael je ovaj mjesec ponovno napao dijelove sjeverne Gaze, premda je u siječnju ondje proglasio kraj velikih operacija. Istodobno su izraelske snage najavile da će se onamo vratiti kako bi spriječile regrupiranje palestinske islamističke skupine koja vlada Gazom.

Jedno od napadnutih mjesta je Džabalija, najveći od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze.

“Granatiraju bez prestanka”

Trupe i tenkovi su izašli na ulice kampa, dosad pošteđenog kopnene ofenzive, rekli su stanovnici. Po riječima liječnika, u jednom je izraelskom udaru ubijeno 15 Palestinaca, a deseci su ranjeni. Ministarstvo zdravstva Gaze i Civilna služba za hitne slučajeve izvijestili su da su njihovi timovi primili desetke poziva o mogućim žrtvama, no informacije nisu mogli provjeriti zbog trajanja kopnene ofenzive i bombardiranja iz zraka.

“Danas je najteže, kada je posrijedi bombardiranje, zračni napadi i granatiranje iz tenkova jer sve traje gotovo bez prestanka”, napisao je na chat aplikaciji jedan od stanovnika Džabalije, Ibrahim Kaled.

“Znamo da je ubijeno i ranjeno više desetaka ljudi, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može ući u to područje”, rekao je Reutersu.

Izraelska vojska je objavila da njezine snage nastavljaju djelovati u područjima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah u sklopu, kako kažu, “preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture”.

Odgovori