IstaknutoSvijet

Japanski ministar zakasnio tri minute, opozicija traži ostavku

Zastupnici opozicije zatražili su ostavku ministra za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Yoshitake Sakurada, nakon što zakasnio tri minute na sastanak u japanskom parlamentu.

Opozicija tvrdi da je Sakurada, koji se ispričao za kašnjenje, pokazao nepoštovanje prema dužnosti, a njeni zastupnici su u znak prosvjeda u narednih pet sati bojkotirali sastanak odbora za proračun, tvrdi BBC.

Parlamentarna opozicija je veoma kritična prema Sakuradi, koji iza sebe ima seriju gafova.

Prošlog tjedna, izjavio je da je razočaran što su plivačici Rikako Ikee, japanskoj nadi na predstojećim Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju liječnici dijagnosticirali leukemiju.

“Ona je potencijalna osvajačica zlatne medalje, sportašici od koje imamo velika očekivanja. Veoma sam razočaran“, rekao je Sakurada, kojeg su brojne kritike natjerale da se ispriča, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prije tri godine, također je bio na meti kritika, nakon što je takozvane “žene za ugodu”, koje su bile primorane pružati seksualne usluge japanskim vojnicima u Drugom svjetskom radu, nazvao “profesionalnim prostitutkama”.

Prošle godine, Sakurada, koji je ujedno i ministar za kibernetičku sigurnost, rekao je da nikada nije koristio računar, te da su to umjesto njega radili podređeni.

Iako se kašnjenje na sastanke u Japanu ne smatra nekulturnim, posljednji Sakuradin incident novi je na listi promašaja koje mu pripisuje opozicija.

Sakurada je na dužnost stupio u listopadu prošle godine, a zadatak mu je da nadgleda pripreme za kibernetičku sigurnost Olimpijskih igara u Tokiju.

Odgovori