IstaknutoVijesti

Jučer su u BiH bili izbori: Evo tko su novi načelnici i gradonačelnici

Jučerašnji prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike devet gradova i općina u Bosni i Hercegovini, za koje se prijavilo 30 kandidata protekli su bez većih problema.

Na ovim izborima birani su gradonačelnici Doboja i Trebinja, te načelnici općina Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik, piše Oslobođenje.

Podaci o izlaznosti pokazuju da je na prijevremenim izborima ukupno glasovalo 48,29% upisanih birača.

Novi gradonačelnik Trebinja je kandidat SNSD-a Mirko Ćurić koji osvojio 9.578 glasova, a njegov protukandidat iz Koalicije Trebinje zaslužuje bolje Saša Borjan 4.530.

Novi načelnik Doboja je Boris Jerinić koji je ostvario uvjerljivu pobjedu osvojivši 30.832 glasa, a njegov protukandidat iz SDS-a Nebojša Šajinović 3.354 glasa.

U Bosanskom Petrovcu neovisni kandidat Dejan Prošić osvojio je najviše glasova – 824. Za prvog čovjeka općine Bosansko Grahovo izabran je neovisni kandidat Milorad Gligić koji je osvojio 398 glasova, a njegov protukandidat iz SNSD-a Uroš Makić 281 glas.

Nova načelnica Drvara kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić osvojila je 1.711 glasova, a neovisni kandidat Darko Kajtaz 1.140 glasova.
Kandidat SNSD-a Nebojša Karać pobijedio je na prijevremenim izborima za načelnika općine Ribnik. Karać je osvojio 2.162 glasova, a njegov protukandidat Nikola Stojaković iz SP-a 1.160 glasova.

Novi načelnik općine Bužim je Mersudin Nanić (SDA) koji je na osnovu 100 posto prebrojanih glasova osvojio 3.347, dok su neovisni kandidati Nedžad Kudelić i Izudin Bosnić osvojili 3.231, odnosno 32 glasa.

Za načelnika Kaknja izabran je Aldin Šljivo (SDA). Šljivo je osvojio 7.731 glas, a kandidat SDP-a Eldin Mijoč 4.454 glasa.
Novi načelnik općine Domaljevac-Šamac bit će Stjepan Piljić iz HDZ-a BiH koji je bio i jedini kandidat na ovim izborima. Piljić je osvojio 605 glasova.

Prijevremeni izbori su raspisani nakon što su čelnici dva grada i sedam općina dali ostavke zbog preuzimanja mandata osvojenih na proteklim Općim izborima, izuzev Luke Petrovića, bivšeg gradonačelnika Trebinja, koji je imenovan za direktora Elektroprivrede RS-a, te Radenka Banjca, bivšeg načelnika Ribnika, koji je opozvan.

Odgovori