Kina lansirala u svemir letjelicu sa ljudskom posadom

Kineske vlasti priopćile su kako su uspješno lansirale letjelicu Shenzhou-12 sa ljudskom posadom u svemir čime je ova država započela novu eru u povijesti istraživanja svemira.

Kako su prenijeli kineski mediji, trojica astronauta Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) poletjela su prema svemiru gdje će boraviti u novoj kineskoj svemirskoj postaji Tiangong.

“Raketa Long March-2F nosila je sa sobom trojicu astronauta u svemirskoj letjelici Shenzhou-12, a očekuje se kako će astronauti stići na predviđenu lokaciju za šest do osam sati”, priopćeno je.

Prije polijetanja, Kina je upriličila svečanost za trojicu astronauta u lansirnom centru Jiuquan koji se nalazi u pustinji Gobi. Ovo je prva kineska misija u svemiru sa ljudskom posadom nakon 2016. godine, a prema priopćenju dužnosnika, bit će ujedno i najduža s obzirom da se očekuje da će astronauti na Tiangongu ostati tri mjeseca. Prethodne kineske misije u svemiru trajale su najviše mjesec dana.

Astronauti su priopćili kako očekuju da će misija biti složena te da očekuju mnogo izazova.

“Imamo mnogo zadataka ispred nas, a zadaci su teški i izazovni. Svaki korak u svemiru doprinijet će i snazi kineskog naroda”, rekli su astronauti.

Trojica astronauta boravit će u letjelici koja ima oblik cilindra čija veličina iznosi 16,6 metara. Letjelica sadrži odvojene prostorije u kojima će trojica astronauta boraviti, a imaju i traku za trčanje na kojoj će astronauti vježbati te komunikacijski centar koji će predstavljati vezu sa Zemljom i kineskim centrom za istraživanje svemira.

Kina je izgradnju svemirske stanice Tiangong započela u travnju lansiranjem prvog modula Tianhe. Nova kineska misija predstavlja treću od ukupno 11 misija kojima Kina do 2022. godine planira završiti izgradnju nove svemirske postaje.

Odgovori