IstaknutoZanimljivo i poučno

Koja temperatura ubija koronu i kako to pomaže u kuhanju i čišćenju?

Poznato je da izlaganje visokim temperaturama može ubiti koronaviruse, a porastom temperature i vlage na površinama, ubrzava se inaktivacija virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Međutim, točna temperatura i vrijeme potrebno za ubijanje virusa mogu se razlikovati ovisno o raznim čimbenicima. To može ovisiti o površini na kojoj se virus nalazi te o količini virusa koja je prisutna.

Koja temperatura ubija covid-19?

Kako bi procijenili koja bi temperatura mogla ubiti SARS-CoV-2, jedna skupina istraživača proučila je učinak temperature na druge koronaviruse. Jedan od tih virusa bio je SARS-CoV, koji uzrokuje SARS i usko je povezan sa SARS-CoV-2.

Istraživači su procijenili da će većina koronavirusa biti gotovo u potpunosti ubijena nakon izlaganja temperaturama od 65 ° C ili višim dulje od tri minute. Također su ustanovili da je potrebno duže izlaganje temperaturama nižim od 65 ° C da bi se iskorijenio virus. Primjerice, ako se virus izlaže temperaturama između 50 i 55 ° C, potrebno je oko 20 minuta da se virus uništi.

I neke druge studije došle su do sličnih zaključaka. Studija objavljena u časopisu The Lancet Microbe ispitivala je kako temperatura utječe na velike količine SARS-CoV-2 u laboratorijskim uvjetima ze su otkrili da temperatura od 70 ° C ubija virus nakon pet minuta.

Istraživanje objavljeno u Applied Physics Letters, koristeći matematičko modeliranje, procijenilo je da će na temperaturi od 70 ° C virus biti ubijen nakon dvije i pol minute. Ukratko, čini se da temperatura od oko 70 ° C učinkovito i brzo ubija SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19. No, treba imati na umu da to ovisi i o površini na kojoj se nalazi virus te o količini prisutnog virusa.

Svakodnevna primjena

Kada znamo koja temperatura može eliminirati koronavirus, to možemo primijeniti i u svakodnevnom životu kako bi se zaštitili u vrijeme pandemije. Prilikom pranja rublja, na perilici odaberite temperaturu od barem 70 ° C. Kombinacija visoke temperature i deterdženata može pomoći u uklanjanju virusa. Healthline preporučuje da pri stavljanju odjeće u mašinu koristite rukavice ako postoji mogućnost da je kontaminirana.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da nema dokaza da je ambalaža ili hrana povezana sa širenjem covida-19 tako da je rizik od zaraze koronavirusom ovim putem jako mali. Prema tome, ako naručujete hranu iz restorana ili u nekoj drugoj situaciji rukujete s ambalažom koja je mogla biti u doticaju s virusom, nakon rukovanja temeljito operite ruke vodom i sapunom.

Da biste uklonili SARS-CoV-2 u svom domu, usredotočite se na redovito dezinficiranje površina koje se često dodiruju i pranje ruku nakon što ste bili na javnom mjestu. Kad u čišćenju koristite sredstva za čišćenje i dezinfekciju, pažljivo pročitajte i pratite upute na naljepnici. Neke od površina koje se često dodiruju i koje bi trebali redovito čistiti su kvake, sudoper, prekidači, mobiteli, daljinski upravljač, tipkovnica i miš.

Odgovori