Komarica: Očekujem da Papa pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je danas da ga raduje da će narednog tjedna doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući da očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta.

-Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH – rekao je Komarica.

Poznato je, kaže, u polovini bh. entitetu RS nedostaje gotovo 95 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata.

-Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih suradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli – istakao je Komarica.

Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još oko 4.000 zahtjeva obitelji katolika koji čekaju da se vrate na područje ove biskupije, ali nitko im ne želi pomoći.

-Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje što kanite s BiH bez jednog konstituvnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene – rekao je Komarica.

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

Odgovori