IstaknutoVijesti

Komšić i Džaferović položili cvijeće, čestitke i uvjerenja

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, povodom 1. ožujka, Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, položili su cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu i odali počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

Izaslanstva svih razina vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji izetbegoviću. Među prisutnima su, između ostalih, bili i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

Komšić i Džaferović su, nakon polaganja cvijeća, čestitali građanima Dan neovisnosti.

“Na ovakvim mjestima prilika je da se sjetimo onih koji nisu sa nama, fizički. Naših drugova koji su poginuli za ovu zemlju, koji su dali sve što su mogli da daju, kao i onih koji su svoje zdravlje ili dijelove tijela izgubili, i njima treba reći hvala za sve ovo što danas imamo”, poručio je Komšić danas na Kovačima.

Kako je kazao, “neka nas ne muči, neka se ne kajemo zbog onoga što smo radili”.

“Uradili smo to zbog svoje zemlje, svojih prijatelja, djece, budućnosti ove zemlje, bez obzira kako to možda nekad izgledalo razočaravajuće i depresivno. Čovjek se može razočarati u politiku, vlast ali se ne može razočarati u svoju domovinu”, rekao je Komšić.

I Džaferović smatra da je današnje obilježavanje prilika da se prisjetimo najboljih sinova BiH.

“Danas, u ovoj prilici, sjećamo se i odajemo poštovanje najboljim bh. sinovima koji su svoje živote ugradili u slobodu u kojoj mi danas živimo”, poručio je Džaferović.

Podsjeti je da su građani BiH glasali, a najbolji sinovi su ugradili živote za cjelovitu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu.

“Državu ravnopravnih naroda i građana na cijeloj njenoj teritoriji. BiH još uvijek nije u punom smislu država ravnopravnih ljudi. Postoje brojni primjeri diskriminacije ali ja ne sumnjam da ćemo mi konačno postići svoj cilj – cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni, na svakom pedlju njene teritorije”, poručio je Džaferović.

Izrazio je uvjerenje da će BiH postati članica Europske unije (EU), NATO saveza i da će se u njoj obaviti sve potrebne ekonomske i društvene reforme kako bi ljudi ostajali u BiH.

Izaslanstva su položile cvijeće i na spomen-obilježje Vječna vatra. Cvijeće će položiti i na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kao i spomen-parku Vraca.

Odgovori