IstaknutoVijesti

Kroz novi zakon branitelji iznad 55 godina i bez primanja imat će dodatak

Prijedlog Zakona o razvojačenim braniteljima, koji predlaže Koalicija DF – GS, a prema kojem bi naknadu imali svi razvojačeni branitelji je za sada neprovediv.

Ako se bude išlo u smjeru rješavanja najteže kategorije kroz Zakon o razvojačenim braniteljima, to su, po nama, oni koji imaju više od 55 godina, a nemaju plaću ni mirovinu, ni dovoljno staža da bi mogli otići u mirovinu, rekao je federalni ministar za braniteljska pitanja Salko Bukvarević.

Prijedlog zakona

U proračunu Federacije BiH nema dovoljno novca za provedbu istoga zbog čega bi se, smatra Bukvarević, trebalo ići na drugačiju verziju, odnosno na izmjene kojima bi se riješila najteža kategorija razvojačenih branitelja.

U prijedlogu Zakona DF – GS navedeno je da svi razvojačeni branitelji koji su bez primanja imaju braniteljski dodatak. Na Zavodu za zapošljavanje ima oko 46.000 razvojačenih branitelja i još 15.000 njih koji nisu na evidenciji nezaposlenih.

To je ukupno 61.000 branitelja.

Također, u predloženom nacrtu stoji, u određenim člancima, da i ratni vojni invalidi dobivaju određen dodatak i vojni umirovljenici. Kada smo izračunali, to bi bilo više od 100.000 potencijalnih korisnika, kazao je Bukvarević.

Dodao je kako je stav Vlade FBiH da kroz Zakon o pravima razvojačenih branitelja, prije svega, obuhvate one branitelje koje je sustigla starost ili bolest, a ne mogu zarađivati.

Pa da tako iznađemo i eventualno dodatna sredstva za tu kategoriju. U slučaju da se zatraži da svi razvojačeni branitelji ostvaruju to pravo, za to će biti potrebna ogromna financijska sredstva i, naravno, onaj tko to predloži, treba reći i odakle ćemo osigurati novac za te namjene, kazao je Bukvarević u intervjuu za Faktor.

Riječ je o dodatnih 300 milijuna KM koje Federacija BiH trenutačno nema. Podsjetimo, prema ranijim informacijama, braniteljski dodatak iznosio bi maksimalno 312 KM mjesečno.

Rok od 30 dana

Odnosno, njegova visina ovisila bi o mjesecima provedenima u ratu.

Bukvarević je naglasio kako je resorno federalno ministarstvo uputilo predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga Armije BiH i HVO-a, Jedinstvenoj organizaciji boraca BiH, Koordinaciji maloljetnih dobrovoljaca poziv predstavnicima Kampa da odrede svi po svoja dva predstavnika koji će zajedno s predstavnicima resornog ministarstva, Odbora za braniteljska pitanja Parlamenta FBiH raditi na izradi završnog teksta prijedloga Zakona koji je realan, provediv i koji bi trebao biti usvojen na Parlamentu.

Mi ćemo učiniti sve da u ovom zadanom roku uradimo svoj dio posla. Ono što može predstavljati određeni, da kažem, vremenski problem je kada se uradi taj prijedlog, Vlada FBiH trebala bi ga uputiti na mišljenje županijskim skupština jer je ovo podijeljena nadležnost, naglasio je Bukvarević, prenosi Večernji list BiH.

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH na svojoj posljednjoj sjednici zadužio je Vladu FBiH da u roku od 30 dana zajedno s predstavnicima koordinacije branitelja i Kampa boraca te Odborom za braniteljska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usuglasi prijedlog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koji će biti provediv te isti uputi u parlamentarnu proceduru.

(www.jabuka.tv)

Odgovori